La trei ani de la Covid, încă se mai simt repercusiunile asupra sănătății

Publicat: 16 mart. 2023, 21:00, de Magda Marincovici, în Sănătate
La trei ani de la Covid, încă se mai simt repercusiunile asupra sănătății

Au trecut trei ani de la debutul pandemiei și încă se mai descoperă repercusiuni pe termen lung al infecției Covid-19.

Potrivit unui recent studiu publicat în revista JAMA Health Forum, persoanele diagnosticate cu Covid-19 sunt susceptibile de un risc mai ridicat de probleme cardiace și pulmonare, inclusiv de un risc dublu de deces.

În decursul a 12 luni de monitorizare, studiul a analizat datele legate de cererile de rambursare a cheltuielilor de sănătate ale 13.435 de adulți diagnosticați cu Covid-19 în trecut și 26.870 de persoane care nu au avut această infecție. Studiul a luat în considerare orice condiție preexistentă infecției.

Potrivit acestui studiu, grupul afectat de Covid long prezentau o rata de deces mai ridicat, comparativ cu grupul care nu a fost afectat. Mai precis, 2,8% din persoanele diagnosticate cu Covid long au decedat, față de 1,2% dintre cele care nu au fost afectate de acest virus.

Studiul mai arată că oboseală, durerile de cap și tulburările de atenție sunt simptomele cele mai frecvente observate la persoanele afectate de Covid long.

Principala concluzie este că totuși Covid long reprezintă o problemă de sănătate pe care trebuie să o studiem în continuare și să o luăm în serios. În principal, am fost îngrijorați de riscurile ridicate de deces în cazul persoanelor afectate de Covid long, a declarat pentru Euronews Next Andrea DeVries, vicepreședinte în cadrul Elevance Health și autoarea principală a studiului.

De asemenea, studiul mai arată că persoanele diagnosticate cu Covid lung erau de două ori mai susceptibile de a avea nevoie de îngrijiri medicale pentru probleme cardiovasculare și cu 3,64 ori mai susceptibile de a avea embolie pulmonară. Acest studiu arată că, de asemenea, Covid-19 poate avea efecte pe termen lung asupra calității vieții, a mai adăugat aceasta.

În timpul cercetării, autorii au semnalat o paletă de simptome durabile: de la dureri de cap și probleme de respirație, până la căderea părului și depresie.

Unii bolnavi au declarat că nu și-au mai recuperat în totalitate simțurile olfactiv și gustativ.  Potrivit autoarei studiului, rezultatele acestea subliniază necesitatea de prevenire a infecțiilor Covid-19 și de a îmbunătăți monitorizarea persoanelor infectate.