La vremuri noi, metehne vechi! 2022, anul ”statului roșu” PSD

Publicat: 06 ian. 2022, 16:12, de Narcis Popescu, în POLITICĂ , ? cititori
La vremuri noi, metehne vechi! 2022, anul ”statului roșu” PSD

Revenirea PSD la guvernare înseamnă și restaurarea ”obiceiurilor” cu care s-a delectate partidul în anii de guvernare de după 1990. Deși declarativ, prin vocea liderului Marcel Ciolacu, social-democrații și-au luat angajamentul că partidul este în plină metamorfoză spre însușirea unui conduite pro-europene, metehnele vechi nu se uită. De la o săptămână la alta, în diferite funcții-cheie din stat PSD își plantează oamenii, prevestind acapararea aparatului de resurse al statului.

Pe 29 iunie la propunerea fostului ministru USR Claudiu Năsui, guvernul Cîțu decidea desfiinţarea a 40 de sinecuri, posturi de atașați de turism din Ministerul Economiei plătite cu salarii de mii de euro şi care beneficiau de pensie specială. Odată cu revenirea social-democraților la guvernare au fost reînființate cele 40 de noi sinecuri cu pensii speciale la Ministerul Economiei, sub oblăduirea PSD redenumindu-le. 40 de noi posturi de „atașați economici” cu salarii de 10.000 euro pe lună, plus cazare, transport și diurne pentru familie incluse în locații exotice. Au statut diplomatic și, desigur, pensii speciale. Pentru un „sacrificiu” de doar 4 ani plecați la New York, Paris, Tokyo cu un astfel de pachet, se califică la pensie specială. Și avalanșa roșie nu se oprește aici.

”Dependent” de joburi la stat

Dragoș Ionuț Bănescu a fost numit prin decizie a premierului Nicoale Ciucă în funcția de secretar general adjunct al Ministerului Muncii. În septembrie anul trecut, fusese numit într-o poziție similară la Ministerul Justiției. ”Domnului Dragoș Bănescu i se aplică mobilitatea în funcția publică de secretar general adjunct din cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului în funcția publică de secretar general adjunct la Ministerul Justiției”, suna decizia de numire a lui Bănescu la MJ. Dragoș Bănescu este unul dintre cei mai mobili și transpartinici funcționari din aparatul de stat din România. Între 2008-2010, el a absolvit un program de master la Academia Națională de Informații. A trecut de-a lungul timpului prin numai puțin de 17 Consilii de Administrație ale unor companii strategice, în special din domeniul energiei. Bănescu a făcut parte din următoarele CA-uri: Romatsa, CEC, Electrica S.A,  Romgaz, Eximbank, Electrica Muntenia Sud, Hidroelectrica, Consiliul Național de Integritate, Transelectrica, Administrația Apelor Române, Romsilva, Societatea Comercială de Tratament Balnear și Recuperarea Capacității de Muncă, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină, Institutul Național de Cercetări Aerospațiale Electromecanica Ploiești, Nuclearelectrica, Loteria Română și mai nou Institutul Național de Cercetări Aerospațiale.

Fina baronului PSD Felix Stroe, numită administrator neexecutiv la Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB)

Pe vremea premierului Viorica Dăncilă, Georgeta Bumbac a fost director general la Ministerul Sănătății. Face parte și din CA la Administraţia Canalelor Navigabile și a fost în CA la CNAIR. Potrivit declarației de avere din octombrie 2021, ea a raportat un venit anual de peste 143.000 de lei de la Ministerul Sănătății, peste 26.000 de lei de la CNAB și peste 85.000 de lei de la Administraţia Canalelor Navigabile. Este considerată o apropiată a omului de afaceri Cristi Burci, patronul Adevărul, anchetat de DIICOT și fugit în Dubai. Georgeta Bumbac este funcţionar public de peste 20 de ani.