Lapte integral vs. lapte cu conținut scăzut de grăsimi: un studiu dezvăluie în sfârșit care e mai sănătos pentru inimă

Publicat: 11 aug. 2025, 06:11, de Andrei Ceausescu, în Sănătate , ? cititori
Lapte integral vs. lapte cu conținut scăzut de grăsimi: un studiu dezvăluie în sfârșit care e mai sănătos pentru inimă
Sursă foto: Envato

Un studiu amplu, desfășurat pe o perioadă de 33 de ani, a analizat impactul consumului de lapte cu conținut diferit de grăsimi asupra riscului de deces cauzat de boli cardiovasculare. Cercetarea, publicată în The American Journal of Clinical Nutrition, a concluzionat că laptele cu un conținut scăzut de grăsimi este asociat cu un risc mai mic de deces din cauza afecțiunilor cardiace comparativ cu laptele integral.

Datele studiului provin din trei sesiuni de screening cardiovascular realizate în Norvegia, între 1974 și 1988, și includ informații despre 73.860 de participanți cu vârsta medie de 41 de ani. Pe parcursul perioadei de urmărire, au fost înregistrate 26.393 decese, dintre care 8.590 au fost cauzate de boli cardiovasculare, scrie The Independent.

Analiza a arătat că persoanele care consumau lapte integral aveau un risc crescut de mortalitate comparativ cu cele care preferau laptele cu conținut redus de grăsimi. Consumul ridicat de lapte a fost asociat cu o creștere cu 22% a riscului de deces din orice cauză și cu 12% pentru decesul prin boli cardiovasculare, față de consumul redus. Însă, când s-a făcut o distincție între tipurile de lapte, laptele integral a fost identificat ca principalul factor ce a crescut riscul.

După ajustarea cantității consumate, s-a observat că cei care consumau lapte cu conținut scăzut de grăsimi aveau un risc cu 11% mai mic de mortalitate generală și cu 7% mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare, comparativ cu cei care consumau lapte integral. Aceste rezultate au rămas constante chiar și după excluderea persoanelor care au decedat în fazele timpurii ale studiului sau care aveau condiții medicale preexistente.

O particularitate a fost și diferența de profil a consumatorilor: cei care preferau laptele cu conținut redus de grăsimi erau, în general, femei, cu un nivel educațional mai ridicat și fără obiceiul fumatului. În schimb, consumatorii de lapte integral erau mai frecvent fumători.

Autorii studiului au concluzionat: „Asocierile dintre consumul de lapte și bolile cardiovasculare, precum și mortalitatea generală, au variat în funcție de tipul de lapte consumat. S-a constatat o asociere pozitivă cu laptele integral și o asociere modest inversă cu laptele cu conținut scăzut de grăsimi în cazul bolii ischemice de inimă și mortalității generale, în comparație cu laptele integral.”

Rezultatele susțin recomandările actuale ale autorităților medicale, cum ar fi NHS, care atrag atenția asupra conținutului ridicat de grăsimi saturate din laptele integral. Aceste grăsimi, consumate în cantități mari, pot contribui la creșterea în greutate și la creșterea nivelului de colesterol în sânge, ceea ce mărește riscul unui infarct sau accident vascular cerebral.