Laura Codruța Kövesi amenință că va da în judecată Comisia Europeană

Publicat: 14 mai 2024, 10:05, de Andrei Ceausescu, în Justitie , ? cititori
Laura Codruța Kövesi amenință că va da în judecată Comisia Europeană

Laura Codruța Kövesi, șefa Parchetului European (EPPO), a amenințat Comisia Europeană cu acțiuni în justiție în urma unei dispute legate de reducerea bugetului destinat investigațiilor EPPO.

Laura Codruța Kövesi, care conduce Parchetul European (EPPO), responsabil cu investigarea infracțiunilor financiare grave care afectează interesele UE, a inițiat la 9 aprilie o „procedură de soluționare amiabilă” cu Comisia Europeană, conform POLITICO. Aceasta este ultima etapă juridică înainte de un litigiu și, în lipsa unui acord, disputa ar putea ajunge la Curtea de Justiție a UE.

Procurorii europeni, care investighează inclusiv acuzații de natură penală legate de negocierile pentru vaccinurile COVID dintre Ursula von der Leyen și directorul general al Pfizer, amenință acum Comisia Europeană cu acțiuni în justiție. Ei se tem că nu-și vor putea desfășura activitatea corespunzător dacă Comisia își va reduce bugetul, o măsură anunțată în februarie și considerată o surpriză de către EPPO.

Scrisoarea lui Kövesi, adresată la începutul lunii aprilie a trei funcționari de rang înalt din Comisie, subliniază că executivul european îi privatizează pe procurori de resursele necesare pentru a-și desfășura activitatea în mod eficient, punând presiune asupra bugetului lor, în special asupra sumelor destinate tehnologiei informaționale. Potrivit News.ro, suma de aproximativ 5 milioane de euro este implicată în această dispută.

EPPO a fost de acord să primească facilități IT de la Comisie când a fost lansat în vara anului 2021, fără a se specifica o dată de încheiere. Acum, Comisia a informat EPPO că dorește să retragă acest sprijin. Kövesi a avertizat că decizia unilaterală de a pune capăt furnizării serviciilor IT către EPPO prezintă riscul ca parchetul să nu-și poată îndeplini sarcinile și misiunea.