Lege: Piețele din spații închise rămân funcționale

Publicat: 10 nov. 2020, 13:16, de Cezar Amariei, în ACTUALITATE , ? cititori
Lege: Piețele din spații închise rămân funcționale

Parlamentarii au adopta marți un amendament legislativ ce prevede că piețele închise pot funcționa pe toată perioada stării de alertă. Un regim similar au primit mai multe categorii.

Comisia pentru buget a Camerei Deputaţilor a adoptat marţi un raport de admitere la proiectul de lege care aprobă OUG 78/2019 privind modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri în domeniul agriculturii, precum şi pentru aprobarea unor măsuri fiscal – bugetare.

Un amendament propus de PSD prevede ca pieţele în spaţii închise, târgurile, bâlciurile, pieţele mixte şi volante şi talciocurile să rămână deschise în perioada stării de alertă, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară. Iniţiativa legislativă a primit votul decizional de adoptare în plenul de marţi al Camerei Deputaţilor iar legea merge la promulgare.

Piețele, considerate focare Covid 19

În urmă cu mai puțin de o săptămână, pe 6 noiembrie, premierul Ludovic Orban anunța că piețele acoperite, cum ar fi Hala Obor din București, se vor închide pentru a se preveni răspândirea noului Coronavirus. Decizia nu le viza pe cele organizate în spații deschise.

În opinia premierului Ludovic Orban, măsura este necesară și ar fi fost aplicată de luni deoarece sunt spații în care nu se respectă măsurile de distanțare social. 

„Măsura se aplică în special pieţelor agroalimentare închise. Piaţa Obor se va închide. La Bucur Obor au fost în controale de „n” ori, de fiecare dată, nu cred că 20% dintre cei de acolo respectau regulile, portul măştii, distanţa la statul la coadă. Pur şi simplu nu se respectă, acolo parcă e o zonă zoster. Chiar este evidenţiată în analizele epidemiologilor o rată destul de mare de răspândire în pieţe, pentru că acolo e şi contactul cu banul, dai banul, îţi dă restul. Nu poţi să cumperi cu card, trebuie să dai banul cash”, declara Ludovic Orban.

Acesta susținea că epidemiologii recomandă ca măsurile să fie aplicate pentru cel puțin 28-30 de zile.