Legea privind controlul utilizării spațiului aerian – promulgată de președintele interimar Ilie Bolojan

Publicat: 19 mai 2025, 17:43, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în POLITICĂ , ? cititori
Legea privind controlul utilizării spațiului aerian - promulgată de președintele interimar Ilie Bolojan
Foto: warthunder.com

Președintele interimar Ilie Bolojan a promulgat, luni, legea privind controlul utilizării spațiului aerian.

Legea stabilește o serie de măsuri pentru controlul utilizării spațiului aerian național. Sunt clar indicate autoritățile și instituțiile care au competențe în luarea măsurilor de prevenire și contracarare a utilizării spațiului aerian național de către aeronave, sisteme de aeronave fără pilot la bord și alte vehicule aeriene.

Astfel, se va crea un nou cadru de cooperare și coordonare la nivelul autorităților și instituțiilor care au competențe în gestionarea și monitorizarea spațiului aerian național, precum și de asigurare a respectării regulilor de utilizare a acestuia, ceea ce contribuie la creșterea siguranței și securității aviației.

În ce situații se aplică legea

Potrivit legii, devin situații în care o aeronavă utilizează neautorizat spațiul aerian național și următoarele:

– unitățile de trafic aerian sau serviciile militare de supraveghere și control utilizare spațiu aerian primesc informații referitoare la producerea unui act de intervenție ilicită la bordul aeronavei, chiar dacă se respectă autorizarea primită;

– unitățile de trafic aerian sau serviciile militare de supraveghere și control utilizare spațiu aerian primesc informații referitoare la existența la bordul aeronavei a unor substanțe sau materiale periculoase, care ar putea fi folosite într-un act de terorism;

– unitățile de trafic aerian sau serviciile militare de supraveghere și control utilizare spațiu aerian primesc informații cu privire la existența la bordul aeronavei a unor bunuri sau persoane care fac obiectul unor restricții privind utilizarea spațiului aerian național.

Care sunt obiectivele vizate

Persoanele de drept public și privat care au în proprietate, operează sau administrează obiective care necesită măsuri de protecție contra amenințărilor specifice sistemelor de aeronave fără pilot la bord au obligația de a implementa și de a menține măsuri de protecție a acestor obiective, prevede actul normativ.

Conform legii, prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării se stabilesc obiectivele care necesită măsuri de protecție contra amenințărilor specifice sistemelor de aeronave fără pilot la bord prevăzute în proiect, cerințele tehnice generale ale echipamentelor și sistemelor prevăzute, la propunerea structurilor din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională.

Legea a fost contestată la Curtea Constituțională a României de AUR, POT și S.O.S. România. La finalul lunii martie, CCR a stabilit că legea este constituțională.