Legea UE privind restaurarea naturii este pe cale să colapseze. Vrem verde dar votăm roșu

Publicat: 26 mart. 2024, 10:45, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
Legea UE privind restaurarea naturii este pe cale să colapseze. Vrem verde dar votăm roșu

Eforturile Uniunii Europene de a adopta legi pentru restaurarea naturii par a fi în pragul colapsului. Opt state membre, printre care Ungaria și Italia, și-au retras sprijinul pentru legislație. Legile au fost elaborate timp de doi ani și sunt concepute pentru a inversa decenii de daune aduse faunei sălbatice pe uscat și în cursurile de apă. Votul este amânat, deocamdată…

… după ce a devenit evident că legislația nu va trece de etapa finală cu majoritatea necesară. Sursele spun că exista „doar 1%” diferență între cei care ar susține-o și cei care nu ar face-o, fie prin abținere, fie prin vot împotrivă.

Comisarul european pentru mediu a avertizat că amânarea proiectului de lege va distruge reputația UE la nivel global. Europa a fost cea mai puternică voce în cadrul summitului pentru biodiversitate Cop15 din Montreal, în 2022.

Riscăm să ajungem la Cop16 cu mâinile complet goale”, a declarat Virginijus Sinkevičius.

Divergențe la nivel decizional

El a mai spus că acest lucru ar ridica „întrebări și preocupări serioase cu privire la consistența și stabilitatea procesului decizional al UE”.

Este clar pentru toată lumea că există acest impas imens. Și nu va fi ușor să ieșim din această situație, având în vedere alegerile care urmează”, a declarat ministrul olandez al climei, Rob Jetten, făcând aluzie la alegerile parlamentare europene din iunie.

Această piedică este cea mai recentă și, argumentabil, cea mai mare lovitură pentru agenda ambientală a UE în ultimele luni. Politicienii caută răspunsuri coerente la protestele fermierilor din întreaga Uniune. Pe măsură ce demonstrațiile continuă – înaintea alegerilor din iunie – multe reguli verzi au fost debilitate.

Ambiții ecologiste sabotate fățiș

Luni, ministrul spaniol al mediului, Teresa Ribera, a îndemnat criticii proiectului de lege să-l susțină, spunând că UE „nu-și poate permite să-și abandoneze ambițiile ecologiste”.

Ribera a declarat: „Ar fi total iresponsabil să renunțăm la întreaga agendă verde europeană. Europa nu își poate permite să renunțe la agenda verde, la fel cum nu își poate permite să lase ecosistemele să moară sau să-și lase sistemul în condiții proaste, într-o stare de pericol.

… și nu e clar de ce

Alain Maron, ministrul belgian al tranziției climatice, care acționează ca „mediator sincer” în negocieri în calitate de deținător al președinției rotative a UE, a declarat reporterilor: „Nu știm exact ce motive au anumite țări pentru a fi împotriva acestei legi. Este posibil să-și schimbe părerea și votul.

Acesta cu siguranță nu este sfârșitul poveștii. Președinția va lucra din greu în săptămânile următoare pentru a găsi posibile căi de ieșire din această impas și a repune acest dosar pe agenda pentru adoptare”, a adăugat el.

Textul modificat ar trebui să reintre în dezbaterile Parlamentului European

Problema cu care se confruntă birocrații de la Bruxelles este că modificările semnificative ale textului ar trebui să fie supuse din nou Parlamentului European, ale cărui ultime sesiuni înainte de alegerile UE sunt la sfârșitul lunii aprilie.

Un diplomat a declarat că proiectul de lege avea foarte puține șanse să treacă, deoarece orice modificări substanțiale în text ar necesita un retur la Parlamentul European pentru o a doua lectură, ceea ce era aproape imposibil.

Ungaria a înclinat balanța

Speranțele pentru proiectul de lege s-au prăbușit la summitul liderilor UE de săptămâna trecută. Suedia, Olanda și Italia s-au opus, dar proiectul de lege încă avea o majoritate subțire. Apoi, Ungaria a înclinat balanța, indicând că nu va susține legislația, chiar dacă europarlamentarii lui Viktor Orbán au susținut trecerea sa prin Parlamentul European. Austria, Belgia, Finlanda și Polonia au declarat că se vor abține.

Un reprezentant al unei țări membre care nu susține proiectul de lege a declarat luni că nimic nu îi va schimba opinia. „Nu putem spune fermierilor noștri: «Am obținut tot ce ați cerut» în ceea ce privește concesiile de la Bruxelles, într-o zi, și reintroducem sarcini pentru fermieri a doua zi.

Dar Maron a spus: „Fermierii luptă pentru venituri echitabile. Aceasta este lupta lor. Ei nu luptă împotriva naturii.

E urgent, dar se amână

Dacă ar fi adoptate, legile ar însemna că lucrările de inversare a distrugerii biodiversității pe 20% din terenurile și cursurile de apă ale statelor membre ar trebui să înceapă până la sfârșitul deceniului. Acest lucru a fost ținta unei opoziții feroce din partea partidelor politice din bloc, care luptă să stăvilească ascensiunea dreptei radicale.

… fiindcă trebuie liniștiți fermierii

Liderii UE au încercat să calmeze temerile fermierilor, anunțând amânări ale regulilor pentru terenurile neutilizate, precum și suport pentru lanțurile de aprovizionare. Pentru a lupta împotriva exploatării de către supermarketuri, care caută să reducă costurile pentru consumatori.

Sectorul agricol este un sector foarte important, nu doar în Ungaria, ci peste tot în Europa”, a declarat secretarul de stat al Ungariei pentru mediu, Anikó Raisz, pentru Reuters, luni.

În pofida eforturilor de a susține și promova legislația de restaurare a naturii în cadrul Uniunii Europene, opoziția din partea unor state membre și preocupările fermierilor continuă să fie un obstacol major în calea progresului. În timp ce dezbaterea și negocierile continuă, consecințele întârzierii sau eșecului adoptării acestor legi ar putea avea repercusiuni serioase asupra ecosistemelor și biodiversității din Europa.

Problema rămâne, totuși, pe tapet

Astfel, atenția și presiunea asupra liderilor UE rămân ridicate, iar soluțiile la aceste provocări complexe și sensibile la mediu rămân încă subiecte de dezbatere intensă și analiză meticuloasă în rândul decidenților politici și a specialiștilor în domeniul mediului.

Într-o perioadă în care schimbările climatice și pierderea biodiversității devin tot mai urgente, capacitatea Uniunii Europene de a gestiona și de a răspunde eficient acestor provocări va fi esențială pentru sănătatea și reziliența ecosistemelor și a comunităților din întreaga Europă și dincolo de granițele sale.