Legenda lui Moș Nicolae. De unde a pornit obiceiul cadourilor aduse de Sfântul Nicolae

Publicat: 05 dec. 2022, 15:02, de Mădălina Sfrijan, în LIFESTYLE , ? cititori
Legenda lui Moș Nicolae. De unde a pornit obiceiul cadourilor aduse de Sfântul Nicolae

An de an, ziua de 6 Decembrie sau venirea lui Moș Nicolae este așteptată cu sufletul la gură de copii, dar și de adulți deopotrivă. În centrul zilei sunt cadourile găsite în ghetele pregătite temeinic înainte pentru acest lucru. Ne bucurăm din plin de aceste momente retrăite în fiecare an, însă știm oare cu adevărat cine a fost Moș Nicolae?

Cine a fost Moș Nicolae?

Moș Nicolae deschide perioada dăruirii cadourilor din luna Decembrie. Deși toată lumea sărbătorește ziua cum se cuvine, cu daruri, puțini știu cine a fost de fapt Moș Nicolae. Generosul personaj care vine an de an neobosit pentru a aduce daruri în ghetuțe nu este altcineva decât timpul peste care anii trec necontenit. Cu alte cuvinte, tradiția a personificat într-un fel sau altul „dușmanul nemilos” al omului, conturându-i o imagine a dărniciei, a blândeții, dar și a asprimii la nevoie. De aici tradiția dăruirii nuielușei celor care au fost mai puțin cuminți și ascultători.

Legenda a fost asociată cu imaginea Sfântului Nicolae prăznuit pe data de 6 Decembrie, aprig mărturisitor al credinței în Hristos. Acesta a trăit în secolele ll și lll d. Hr, trecând la cele veșnice în anul 352. Ziua în care noi îl sărbătorim reprezintă de fapt data morții sfântului.

Se spune că Sfântul Nicolae a fost atras de mic de cele sfinte. Din copilărie, acesta obișnuia să dăruiască celor sărmani mici ajutoare. Mai târziu, rămas fără părinți, cel ce avea să devină Moș Nicolae și-a folosit toată averea pentru a-i ajuta pe cei din jur.

Ajuns la maturitate, Sfântul Nicolae a propovăduit cu mare foc, Cuvântul lui Dumnezeu. Acesta le vorbea creștinilor din Myra, acolo unde a trăit despre învățăturile Sfintei Scripturi, fiind extrem de iubit.

De unde vine tradiția darurilor în ghete?

Moș Nicolae este recunoscut de copii drept personajul bun care aduce an de an, în noaptea de 5 spre 6, daruri în ghetuțele așezate la geam. În spatele acestui obicei stă de fapt o scriere legată de Sfântul Nicolae din Myra. Povestea are legătură cu ajutorarea a trei fete tinere, în miez de noapte. Acestea urmau să fie îndemnate de tatăl lor spre desfrâu pentru a aduce bani în casă.

Moș Nicolae nu a rămas indiferent la durerea familiei respective, astfel că le-a oferit generozitatea lui. În miez de noapte, acesta le-a lăsat la geam o punguță cu galbeni. Tatăl tinerelor a găsit cadoul și s-a bucurat nespus de ajutorul venit pe neașteptate. Astfel, fecioarele lui au scăpat de la a fi obligate să păcătuiască.

Nuielușa în ghete de Moș Nicolae

Pe cât de darnic a fost, pe atât de aspru cu cei care rătăceau de pe drumul dreptei credințe. Astfel, se spune că Moș Nicolae , Sfântul din Myra îi apostrofa cu nuielușa peste mâini pe cei care se îndepărtau de viața în trăire duhovnicească.

Astfel, inclusiv în prezent, cei care primesc nuielușa de Sfântul Nicolae au toate motivele să se simtă mângâiați și bucuroși. Cu alte cuvinte ei primesc un imbold spre a fi mai perseverenți în a fi mai aproape de duhul credinței.

Citește și Ce cadouri să nu oferi niciodată de Moș Nicolae celor dragi

Primim ajutorul Sfântului Nicolae dacă îi continuăm misiunea

Se crede că Sfântul Nicolae își lasă an de an misiunea și în mâinile celor care vor să le facă daruri celor dragi. De altfel, este important să le oferim astăzi mici atenții mai ales celor care sunt în nevoi. Astfel, Moș Nicolae se va ruga lui Dumnezeu pentru toți cei care împrumută din generozitatea lui.

Dincolo de a dărui, este important să ne rugăm astăzi Sfântului Nicolae pentru toți copiii.

Rugăciune Sfântul Nicolae


Bunule păstor şi de Dumnezeu înţelepţite învăţător, Ierarhe al lui Hristos, Nicolae! Auzi-ne pe noi, păcătoşii (numele), care ne rugăm ţie şi chemăm în ajutor mijlocirea ta grabnică. Vezi-ne pe noi, neputincioşii, care din toate părţile suntem vânaţi, de tot binele suntem lipsiţi şi cu mintea suntem întunecaţi din pricina puţinătăţii de suflet. Grăbește, bineplăcutule al lui Dumnezeu, şi nu ne lăsa pe noi să rămânem în robia păcatului. Ca să nu se bucure vrăjmaşii noştri şi să nu murim în lucrurile noastre cele viclene. Roagă-L pentru noi, nevrednicii, pe Făcătorul şi Stăpânul nostru, înaintea Căruia stai dimpreună cu cetele netrupeşti. Milostiv fă-L către noi pe Dumnezeul nostru şi în viaţa de acum, şi în veacul ce va să fie, ca să nu ne răsplătească nouă după faptele noastre şi după necurăţia inimilor noastre, ci să ne dea nouă după bunătatea Sa.

Că spre solirea Ta nădăjduind, cu ajutorul tău ne lăudăm, ocrotirea ta în ajutor o chemăm şi, căzând la sfântă icoana ta, cerem ajutor: izbăveşte-ne pe noi, bineplăcute al lui Hristos, de relele care se abat asupra noastră şi potoleşte valurile patimilor şi nevoilor ce se ridică asupră-ne, ca pentru sfintele tale rugăciuni să nu ne cuprindă pe noi necazul şi să nu ne cufundăm în adâncul păcatelor şi în mocirla patimilor noastre. Roagă-L, Ierarhe Nicolae, pe Hristos Dumnezeul nostru, ca să ne dea viaţă paşnică şi iertarea păcatelor, sufletelor noastre mântuire şi mare milă, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Citește și Pelerinaj de Sfântul Nicolae. Unde se află moaștele făcătoare de minuni