Ce cadouri să nu oferi niciodată de Moș Nicolae celor dragi

Publicat: 02 dec. 2022, 15:30, de Eliza Popa, în LIFESTYLE , ? cititori
Ce cadouri să nu oferi niciodată de Moș Nicolae celor dragi

De sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae sunt legate o serie de tradiţii şi obiceiuri pe care creştinii le respectă cu sfinţenie. Mai ales tradiția cadourilor din ghetuțe este preferata atât a copiilor, cât și a părinților. Se spune însă că există câteva cadouri pe care nu ar trebui să le oferim sub nicio formă celor dragi. 

6 decembrie este o dată marcată de o mulțime de tradiții, obiceiuri și superstiții. Moş Nicolae sau Sfântul Nicolae este aşteptat cu multă nerăbdare de către toţi copiii. Tradiţia spune că Sfântul Nicolae este al doilea sfânt făcut de către Dumnezeu, care stă alături de Părintele Ceresc.

Ce cadouri să nu oferi niciodată de Moș Nicolae

Legenda lui Moş Nicolae s-a răspândit în toată lumea şi a luat caracteristicile fiecărei ţări. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile.

Potrivit tradiţiei, se spune că în această zi de sărbătoare nu se oferă drept cadou obiecte ascuţite, obiecte de culoare neagră, cravate, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, întrucât acestea ar aduce mare ghinion posesorului. Cât despre un cuţit primit în dar, bioenergoterapeutul Lidia Fecioru spune că „va poate tăia soarta”. Ca acest lucru să nu se întâmple, „este necesar ca atunci când primiţi cadoul în dar, să plătiţi acel cuţit primit cu o monedă. La fel, când primiţi lenjerie intimă, batistă, oglindă, e bine să le plătiţi cu un ban înapoi”, mai spune Fecioru.

De Moş Nicolae se pot oferi, însă, figurine de turtă dulce sau nuci, acestea fiind un simbol al longevităţii. Totodată, de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie, se mai pot oferi dulciuri, covrigi, fructe sau pungi cu grâu sau orez, simboluri ale sporului.

Alte cadouri care pot aduce ghinion

Există și alte obiecte pe care nu este indicat să le oferiţi cadou şi nici să le primiţi, pentru că ele aduc ghinion. Fie prevestesc o despărţire, fie aduc boală, fie vă fură frumuseţea sau energia, susţine bioenergoterapeutul Lidia Fecioru.

Primul obiect care nu poate fi acceptat drept cadou este ceasul. „Un semn rău este să dăruieşti un ceas. Se crede că un astfel de cadou poate avertiza o separare, o despărţire. Florile galbene dăruite unei femei reprezintă un mesaj de separare timpurie. Ele sunt, într-un fel, talismanul geloziei”, spune bioenergoterapeutul.

Şi oglinda face parte din lista obiectelor interzise. Acest obiect, dăruit unei femei, de către o altă femeie, îi poate fura frumuseţea, energia, strălucirea. Un astfel de dar trebuie să fie luat cu mare precauţie de la cine îl primeşte. De asemenea, „vase şi farfurii nu trebuie să fie date prietenilor sau surorilor. Împreună cu ele preiei, involuntar, problemele, durerile şi bolile. La fel, în schimbul lor, trebuie să se dea o monedă.

Şi vasele mari (precum fructierele, salatierele) trebuie să fie date foarte atent. Un astfel de cadou poate duce la scăderea sănătăţii şi poate distruge planurile pentru viitor. Obligatoriu, trebuie să pui ceva în ele”, mai spune Lidia Fecioru. Cât despre portofele, genţi şi rucsacuri, ar trebui să aibă înăuntru o mică sumă de bani, atunci când sunt oferite în dar. „În caz contrar, fluxul de numerar al beneficiarului poate fi transmis către cel căruia îi dăruieşti cadoul”, susţine Lidia Fecioru.

Când se lustruiesc ghetuțele, ca să le umple Moș Nicolae cu cadouri

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii știu că trebuie ca ghetuțele sau cizmulițele lor să fie lustruite, deoarece Moș Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri celor cuminți. Copiii neascultători primesc o nuielușă, menită să îi atenționeze și să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinții și bunicii lor. Pentru Moș Nicolae este suficient să se uite prin ferestre pentru a-și da seama dacă un copil a fost cuminte sau rău.