Legume și fructe care ne apără de cancer, recomandate de Maria Martac biolog, consultant în nutriție

Publicat: 04 apr. 2024, 21:17, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Legume și fructe care ne apără de cancer, recomandate de Maria Martac biolog, consultant în nutriție
Ce este quercitina, molecula din fructe și legume, care poate ucide coronavirusul

Sunt legume și fructe ”verificate” prin studii științfice care au capacitatea de a ne apăra de cancer. Maria Martac, biolog și consultant în nutriție, ne vorbește despre ”culorile din farfurie”, adică despre legumele și fructele pe care zilnic ar trebui să le mâncăm pentru a ține departe de noi această boală.

– În primul rând, spuneți-ne dacă există acel aliment-minune care poate preveni cancerul? – Am să vă spun pentru început că Institutul American de Cercetare a Cancerului, prin recomandările din ”New American Plate”, subliniază că  alimentele pot fi un instrument de combatere a cancerului. Dar trebuie reținut că niciun aliment nu are capacitatea de a preveni cancerul. În schimb, combinația între unele alimente  – respectiv la o masă să avem două treimi legume și o treime proteină animală – poate face diferența în lupta cu această boală.

Cancerele de colon, rect și sân sunt printre cele mai frecvente, potrivit datelor oficiale. Ce alimente pot contribui la prevenirea acestora?

– Folatul natural este o vitamina B importantă care poate ajuta la protejarea împotriva cancerelor de colon, rect și sân. Surse  natural de acid folic sunt cerealele și produsele din grâu integral, la care se adaugă  portocalele, pepenii galbeni și căpșunile. Alte surse bune de acid folic sunt sparanghelul și ouăle. De asemenea, îl puteți găsi în fasole, semințe de floarea soarelui și legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul sau salata obișnuită. 

– Pledați pentru sursele naturale de vitamine?

– Da. Cel mai bun mod de a obține acid folic nu este de la o pastilă, ci de a avea zilnic în meniu suficiente fructe, legume și produse din cereale îmbogățite. Vitaminele pot ajuta la protejarea împotriva cancerului atunci când le obțineți în mod natural din alimente. Atât Societatea Americană a Cancerului, cât și Institutul American de Cercetare a Cancerului subliniază că obținerea de nutrienți care luptă împotriva cancerului din alimente precum nuci, fructe și legume cu frunze verzi este cu mult superioară obținerii acestora din suplimente. Cel mai bine este să ai o dietă sănătoasă

– Ați vorbit despre ”culorile din farfurie” în lupta cu cancerul: verde închis, roșu și portocaliu. Să începem cu verdele.

Scut contra cancerelor

– Salata, verdeața de muștar, varza, broccoli , spanacul, cicoarea, rucola… Toate conțin fibre, folați și carotenoizi, care ne protejează de cancerele de gură, laringe, pancreas, plămân, piele și stomac.  Cruciferele  – broccoli, conopida, varza, varza de Bruxelles, bok choy și kale – conțin fitonutrienții care  pot reprezenta un scut în fața  cancerelor precum cel de colon, sân, plămân și col uterin. Cercetările de laborator au fost promițătoare, dar studiile pe oameni au avut rezultate mixte. Tot aici, aș vrea să mă refer și la ceaiul verde. Potrivit unor studii de laborator, ceaiul verde a încetinit sau a prevenit dezvoltarea cancerului în celulele de colon, ficat, sân și prostată. De asemenea, a avut un efect similar în țesutul pulmonar și piele. Și în unele studii pe termen lung, ceaiul a fost asociat cu riscuri mai mici de cancer de vezică urinară, stomac și pancreas. Menționez, totuși, că este nevoie de mai multe cercetări la om, înainte ca ceaiul să poată fi declarat ”luptător” împotriva cancerului.

– Să mai punem în farfuria noastră și  roșul  și portocaliu…

– Evident, roșiile care conțin licopen, pigmentul care le conferă culoarea. Studii aprofundate indică faptul că roșiile pot reduce riscul de cancer de prostată. Efecte pozitive în combaterea cancerului au și sucul, și pasta de roșii. Sucul de sfeclă roşie este un aliat contra cancerului, dar şi în ameliorarea efectelor chimioterapiei şi radioterapiei. Morcovii conțin antioxidantul beta caroten care dă culoarea portocalie și sunt o sursă excelentă de vitamina A. Și din nou invoc studiile care vin cu dovezi incontestabile că morcovii distrug celulele leucemice și oferă protecție contra cancerului de prostată. Si aș mai adăuga și ingredientul turmeric, care poare suprima transformarea, proliferarea și extinderea celulelor canceroase în cazul multor tipuri de cancer.

– Și care ar fi desertul gustos, colorat, dar și sănătos?

– Un desert cu portocale, pepene galben, fructe de pădure, struguri…  Adică, fructe. Căpșunile, afinele și zmeura conțin o substanță fitochimică numită acid elagic, un antioxidant puternic, care poate lupta împotriva cancerului în mai multe moduri simultan, inclusiv prin dezactivarea anumitor substanțe care cauzează cancer și încetinirea creșterii celulelor canceroase. Strugurii și sucul de struguri, în special strugurii violet și roșii, conțin resveratrol, cu  proprietăți puternice antioxidante și antiinflamatorii.Trebuie să subliniez aici, necesitatea de a limita consumul de alcool care este implicat în apariția multor boli de la cele cardiovasculare la cancere. Și să nu uităm beneficiile unei bunei hidratări prin consumul de apă care potolește setea, dar este un aliat în lupta contra canceruluide vezică urinară.