Legumicultorii din Olt, nemulțumiți de forma actuală a programului Tomata și de subvenție   

Publicat: 23 dec. 2022, 20:15, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Legumicultorii din Olt, nemulțumiți de forma actuală a programului Tomata și de subvenție   

Legumicultorii din Olt, județ în care se află cel mai mare număr de producători înscriși în programul Tomata, sunt nemulțumiți de subvenția de 3.000 euro acordată pentru ciclul 1 de producție. Ar trebui să fie mult mai mare pentru producătorii care ies cu primele roșii pe piață și care au costuri enorme cu încălzirea, mai ales în contextul actual, susțin fermierii.

 Aceștia spun că modul în care se derulează acum programul este departe de varianta gândită de ministrul Petre Daea la momentul lansării.

Fermierii olteni au participat la începutul săptămânii la o întâlnire la Slatina la care au fost prezenți Florin Ciobanu, consilierul ministrului Agriculturii, șefii Direcției Agricole Olt, șeful Agenției Fitosanitare Olt, precum și numeroși producători, subiectul aflat în discuție fiind derularea programului Tomata în 2023.

„Prima dată, domnul Daea, când a făcut programul Tomata, l-a făcut pentru roșiile extratimpurii. Că avem un deficit în aprilie și mai. A ajuns acum programul Tomata pentru toată perioada anului, a ajuns un fel de subvenție anuală. Cei care avem încălzire, nimeni nu vorbește, miliarde bagă în încălzire, să ia ca cel care scoate pe 15 iunie roșii, să ia 3.000 euro, eu zic că e bătaie de joc! Să ia ca cel care plantează pe 15 martie, când nu mai are probleme cu frigul, pune două folii de agril și ia aceiași 3.000 euro ca mine, care plantez la 1 februarie”, și-a arătat nemulțumirea un fermier din sudul județului Olt, potrivit Adevărul.ro.

Au fost, însă, și fermieri, care, dimpotrivă, au cerut mărirea perioadei de punere pe piață pentru a putea primi subvenția de 3.000 euro. Ei spun că oricum nu sunt alte programe de sprijin destinate legumicultorilor, iar diferența de costuri este acoperită de prețul mare cu care se vând primele tomate, pe când la sfârșit de iunie și început de iulie prețul este și de 10 ori mai mic.

De asemenea, a mai fost vehiculată ideea ca producția să fi preluată de Casa de Comerț Agroalimentar Unirea de anul viitor, ceea ce pare destul de greu de realizat.

Citește și Au fost făcute primele plăți pentru ajutorul de 1.000 euro la legumele cultivate în spații protejate