Lemnul furat, identificat folosind tehnologia inteligenței artificiale

Publicat: 06 nov. 2023, 18:00, de Daria Diaconeasa, în ACTUALITATE , ? cititori
Lemnul furat, identificat folosind tehnologia inteligenței artificiale

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că se va lansa o licitație pentru punerea în aplicare a sistemului național de monitorizare video a transporturilor de lemn, folosind camere video echipate cu inteligență artificială.

Anunțată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) pe data de 4 noiembrie 2023, cu termen limită pentru depunerea ofertelor până la 12 decembrie 2023, această licitație are o valoare totală de 44,42 milioane de lei (8,9 milioane de euro) și vizează implementarea a 350 de puncte de supraveghere, fiecare echipată cu două camere LPR (recunoaștere automată a numerelor de înmatriculare), precum și o cameră de analiză avansată.

În plus, se vor construi 11 dispecerate, echipate cu videowall-uri și stații de lucru performante: două centrale (la Ministerul Mediului și la Garda Forestieră Națională) și nouă teritoriale, localizate la Gărzile Forestiere din întreaga țară.

Această achiziție va contribui la reducerea numărului de transporturi de material lemnos fără documente de proveniență, la identificarea abaterilor de la traseele stabilite, a transporturilor multiple realizate în baza aceluiași aviz de însoțire și a volumelor transportate în plus/minus față de cele înscrise în avizul de însoțire. Inima sistemului va fi reprezentată de dezvoltarea unor algoritmi ghidați de inteligență artificială care vor analiza fiecare transport de lemn pentru a identifica dacă acesta este sau nu declarat în SUMAL și dacă datele declarate în avizul de însoțire corespund realității. Sunt foarte optimist în ceea ce privește eficiența acestui sistem informatic care va permite generarea de alerte, de rapoarte și indicatori statistici pentru a dirija procesul de analiză de risc și alocare a resurselor de control fizic în teren”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Licitația este finanțată cu resurse europene alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în cadrul proiectului intitulat „Capacitatea sporită de supraveghere, control și monitorizarea pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat„. Acest proiect este parte a Investiției 5 din PNRR, care se concentrează pe digitalizarea în domeniul mediului, sub Componenta 7, care vizează transformarea digitală.

Valoarea totală alocată proiectului este de 229.080.000 de lei fără TVA (272.605.200 de lei cu TVA), echivalentul a 46.000.000 de euro. Scopul principal al acestei investiții constă în monitorizarea respectării obligațiilor legale referitoare la exploatarea lemnului, supravegherea stării de sănătate a pădurilor, regenerarea zonelor afectate de tăieri și elaborarea unor hărți de risc.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, și ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, au făcut acest anunț în timpul unei vizite efectuate în județul Bacău, la Dărmănești.