Lepra, o boală demult uitată, depistată în Statele Unite

Publicat: 24 feb. 2024, 21:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Lepra, o boală demult uitată, depistată în Statele Unite
foto: Monitorul Cluj

Lepra părea că a dispărut și, totuși, e  prezentă în unele zone ale globului, chiar și în Florida unde a revenit cu câteva luni în urmă.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 200.000 de noi cazuri de lepră sunt raportate anual.

Cunoscută și sub numele de maladia Hansen, provocată de bacilul Mycobacterium leprae, lepra rămâne o problemă majoră în 14 țări din Afria, Asia și America Latină.  

Dar în urmă cu câteva luni, cazuri de lepră au apărut și în Florida, provocând panică în această zonă.

În fața acestei situații, mulți se întreabă dacă această boală, una dintre cele mai vechi din istoria omenirii,  poate fi semnalată și în alte țări.

Dr. Gerald Kierzek a explicat pentru Doctissimo că lepra este asociată atât cu starea precară, cât și cu populațiile de imigranți sau persoane care au muncit în străinătate.

Deci, chir dacă medicul nu dorește să stârnească panică, este evident că  nu este imposibilă detectarea  leprei și în alte zone.

Specialistul subliniază că lepra este destul de  puțin contagioasă.

Din cauza multiplicarii lente a bacteriei in organism și a timpului îndelungat pentru apariția semnelor bolii, este adesea foarte dificil de identificat sursa infecției.

O persoană se poate infecta atunci când inspiră picăturile care conțin bacteria M. leprae, eliminate de o persoană cu lepră prin tuse sau strănut sau prin contact cu leziunile cutanate. 

Dar trebuie reținut că este o boală care poate fi tratată cu antibiotice. Tratamentul recomandat de OMS permite vindecarea și întrerupere transmiterii. Important este ca tratamentul să fie administrat în faze incipiente pentru a evita invaliditățile.

Potrivit Institutului Pasteur, lepra provoacă leziuni cutanate și nervoase. Netratată, aceste leziuni progresează și devin permanente, afectând pielea, nervii, membrele și ochii.