Liberalul Motreanu anunță lansarea programului ”Primul student în familie”

Publicat: 02 apr. 2024, 14:13, de Magda Marincovici, în Educație , ? cititori
Liberalul Motreanu anunță lansarea programului ”Primul student în familie”
foto: Facebook

Dan Motreanu, europarlamentar și prim-vicepreședinte al PNL, a anunțat lansarea programului ”Primul student în familie”, cu finanțare din fonduri europene.

Prin acest program, vor fi finanțate măsuri de prevenție, măsuri de intervenție și măsuri compensatorii, potrivit Ministerului Educației.

Programul se adresează tinerilor, indiferent de unde provin și  constă în măsuri de prevenție, de intervenție și compensatorii, care să ofere acces egal la studii universitare.

Potrivir programului, sunt eligibili elevii și studenții:

  • din familii cu nivel educațional scăzut al părinților;
  • care primesc burse sociale;
  • de etnie romă.

Programul și subvențiile

  • pentru elevii de liceu, în valoare de 300 de lei/lună, între 12 și 21 de luni;
  • pentru studenți, în valoare de 330 lei/lună, o perioadă ăntre 12 și 24 de luni.

Dan Motreanu mai precizează că vor fi finanțate: măsuri de tip ”punte” în vederea facilitării tranziției la studiile universitare, începând cu clasa a XI-ea; măsuri de prevenire și combatere a abandonului universitar în rândul studenților proveniți din medii și grupuri dezavantajate; măsuri dedicate accesibilizării instituțiilor de învățământ superior, inclusiv prin achiziția de echipamente IT.

Programul este în valoare de 50 de milioane de euro. Cele șapte regiuni mai puțin dezvoltate, printre care și Sud-Muntenia (din care face parte și județul Giurgiu), beneficiază în total de 44.970.414 de euro, 85% din fonduri fiind contribuția UE. Regiunea București-Ilfov are la dispoziție 5.029.585 de euro, din care contribuția UE este de 40%, a scris pe facebook liberalul Dan Motreanu.  

Înscrierea până la 31 mai 2024

Proiectele pot fi depuse de instituțiile de învățământ superior de stat și particulare, dar și de unitățile de învățământ preuniversitar de stat, în parteneriat cu instituții de învățământ superior de stat și particulare. Cererile de finanțare pot fi trimise până la 31 mai 2024.