Libertatea religioasă e amenințată în una din trei țări ale lumii

Publicat: 21 apr. 2021, 11:00, de Răzvan Zamfir, în Educație , ? cititori
Libertatea religioasă e amenințată în una din trei țări ale lumii

Libertatea de cult este ameninţată în una din trei ţări la nivel mondial, din cauza încălcărilor care au crescut brusc în ultimii doi ani, a declarat organizaţia catolică Aid to the Church in Need (AED) într-un raport publicat marţi, relatează AFP.

„În urmă cu doi ani, libertatea religioasă a fost încălcată în una din cinci ţări. În prezent, credincioşii sunt persecutaţi sau discriminaţi în una din trei ţări din lume, adică în 62 de ţări”, a declarat pentru AFP Benoît de Blanpré, directorul AED.

Fundaţie internaţională de drept pontifical, ACN examinează situaţia tuturor cultelor religioase din 196 de ţări, la fiecare doi ani. Pentru cea de-a 15-a ediţie a raportului său, care acoperă perioada august 2018 – decembrie 2020, ea colaborat cu 30 de cadre universitare, misionari, activişti pentru drepturile omului şi jurnalişti.

În ultimii doi ani, organizaţia a identificat persecuţii (asasinate, deportări, exilări, căsătorii forţate, exproprieri) în 26 de ţări (51% din populaţia lumii). Din aceste ţări, 12 se află în Africa (Burkina Faso, Camerun, Eritreea, Mozambic, Nigeria, Niger, Yemen …) şi sunt afectate de forme extreme de persecuţie, precum crime în masă.

Trei tendinţe majore, în spatele acestei creşteri

În primul rând, terorismul islamist continuă să se extindă. „În principal în regiunea Sahel, organizaţia Stat Islamic şi Al-Qaida îşi unesc forţele cu miliţiile armate locale şi le radicalizează, pentru a stabili provincii transcontinentale ale califatului, graţie sprijinului ideologic şi material în Orientul Mijlociu. Este cu atât mai îngrijorător în condiţiile în care înainte musulmanii, creştinii, animiştii trăiau acolo în bună înţelegere”, notează Benoît de Blanpré.

În al doilea rând, potrivit AED, ascensiunea unui supremacism etnoreligios populist devine o cauză majoră de discriminare împotriva minorităţilor religioase. în ţările cu o majoritate hindusă sau budistă, precum India sau Sri Lanka.

În cele din urmă, prejudecăţile societale preexistente împotriva minorităţilor religioase sunt exacerbate odată cu criza sanitară. „Acuzate de toate problemele, inclusiv pandemia de COVID-19, aceste minorităţi suferă o discriminare crescută„, potrivit raportului.

Un alt aspect pe care pune accent organizaţia: tehnologiile represive de supraveghere în China, care au vizat tot mai mult grupurile confesionale.