Licitația 5G se apropie de data limită, dar problemele din proiectul de lege nu au fost încă rezolvate

Publicat: 13 ian. 2021, 15:09, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
Licitația 5G se apropie de data limită, dar problemele din proiectul de lege nu au fost încă rezolvate

Amânarea licitației pentru frecvențele 5G devine o problemă din ce în ce mai mare pentru industria de telecomunicații din România. Trei ani de amânări țin pe loc dezvoltarea tehnologiei și a rețelelor care ne-ar permite o implementare pe orizontală în restul economiei.

În prezent, licitația ar trebui să se țină în trimestrul al doilea al anului, dar problemele care au ținut pe loc licitația nu au fost rezolvate. Legea de implementare a infrastructurii 5G a rămas în stadiu de proiect, deși a fost dezbătută din august anul trecut.

Iar în cadrul proiectului de lege au rămas aceleași ambiguități referitoare securitatea rețelelor și modul de asigurare a acestei securități.

Între timp s-a schimbat și configurația parlamentară și guvernul. Apar instituții noi menite să se ocupe diverse probleme, dar niciun nu a fost încă stabilită clar cu ce se va ocupa.

Securitatea cibernetică, prinsă și în Memorandumul România – SUA, este legată de interzicerea producătorilor de echipamente din China, deși pe „hârtie” nu este semnalizată direct această problemă.

Până acum, nu doar state din Europa au anunțat că nu vor interzice companiile din China (impunând reguli tehnice stricte ce trebuie respectate și de producători și de operatori), dar și Japonia, Coreea de Sud și Brazilia, după cum scrie specialistul Nicolae Oacă pe blogul personal.

Inclusiv Borje Ekholm, director executiv al Ericsson, încearcă să convingă guvernul suedez să nu interzică accesul producătorilor chinezi la dezvoltarea rețelelor din Suedia.

Problemă politică

Dacă problema accesului producătorilor din China ar fi de securitate, atunci aceasta se poate rezolva prin stabilirea unor măsuri clare tehnice pe care furnizorii și operatorii să le respecte astfel încât să nu apară breșe de securitate. Numai că problema este un de natură politică și economică, care nu se poate rezolva prin reguli tehnice, ci prin negocieri între administrațiile statele.

Oricum s-ar rezolva, problemele legale trebuie soluționate și tehnologie 5G trebuie implementată. Rămâne evident că dacă producătorii din China ar fi interziși, competitivitatea pe piață ar fi afectată, iar operatorii vor avea costuri majorate cu sume de ordinul sutelor de milioane de euro.

De asemenea, ar fi întârziat accesul la noile servicii, ceea ce va duce și încetinirea ritmului de digitalizare și de inovare în tehnologie.

România nu își permite o amânare a adoptării 5G pe sacră largă și a digitalizării. Ne aflăm pe unul dintre ultimele locuri din UE la nivelul de digitalizare și pentru dezvoltarea din anii următori, avem nevoie de o economie cât mai bine tehnologizată și digitalizată.