Lidera opoziţiei sârbe care a intrat în greva foamei este româncă

Publicat: 25 dec. 2023, 17:30, de Ovidiu Zară, în Internațional , ? cititori
Lidera opoziţiei sârbe care a intrat în greva foamei este româncă

Vicepreşedintele Partidul Libertății și Justiției (SSP), de opoziţie, din Serbia, Marinika Tepic, care a intrat în greva foamei pentru a denunţa fraudele de la alegerile legislative din 17 decembrie, care s-au derulat în Serbia, este de origine română.

Marinika Tepić este născută într-o familie de etnie română din Pančevo. Ea a absolvit în anul 1995 Universitatea din Belgrad şi a lucrat apoi ca profesor la o școală elementară, după care a devenit jurnalist de radio.

În anul 2008, Marinika Tepić a intrat în politică ca membru al Ligii Social-Democraților din Voivodina, ocazie cu care i-a acuzat pe preşedintele sârb Alcander Vučić și Partidul Progresist Sârb (SNS) condus de acesta că sunt implicați în crima organizată.

Recunoscută ca un politician proeminent al opoziției, Marinika Tepić și-a pierdut în anul 2020 statutul de membră a Adunării Naționale, din cauza boicotării alegerilor de către SSP. Dar, după alegerile din 2023 , în care a condus alianța majoră de opoziție Unită pentru Victoria Serbiei, s-a reîntors în Adunarea Națională.

Aflată în greva foamei din 18 decembrie a.c., alături de deputații Jelena Milošević și Danijela Grujić, Janko și Željko Veselinović, Marinika Tepić a început să fie perfuzată deoarece greva foamei îi amenință sănătatea.
Astăzi, Marinika Tepić a anunţat că nu renunță la greva foamei și este hotărâtă să rămână în această luptă „până la final, până la anularea alegerilor din Serbia care au fost furate cu brutalitate de SNS și Aleksandar Vučić”.