Liderul grupului PPE din PE pledează ca UE să nu rateze ocazia unei noi politici de apărare

Liderul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Manfred Weber, a pledat pentru o înnoire a politicii externe şi de apărare a Uniunii Europene în lumina războiului din Ucraina, transmite dpa.

‘UE trebuie să adopte, în sfârşit, o politică externă şi de apărare care să includă, spre exemplu, apărarea comună cibernetică şi cu rachete’, a afirmat Weber pentru publicaţia germană Der Spiegel.

‘Statele UE ar putea, de asemenea, să achiziţioneze în comun avioane de transport pentru a realiza operaţiuni de autoapărare sau a opera în regiuni de criză’, a adăugat politicianul german.

În opinia sa, europenii ar trebui ‘să se gândească cum să transforme forţele nucleare ale Franţei într-un scut protector pentru toate statele UE’.

Franţa şi-a declarat disponibilitatea de a sprijini celelalte state UE în cazul unui atac armat – ‘acest lucru trebuie concretizat acum, în măsura în care Franţa este pregătită să o facă’, a spus Weber.

El a apreciat că războiul din Ucraina îi poate apropia pe europeni mai mult ca oricând. ‘Trăim acum un moment Kiev. Numai că, din nefericire, UE este pe punctul de a rata această ocazie istorică’, a regretat Weber.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole