Lista filmelor bune pe care le puteți vedea, de azi, doar într-o anume zonă a României

Publicat: 08 oct. 2021, 05:00, de Eliza Popa, în Cultură , ? cititori
Lista filmelor bune pe care le puteți vedea, de azi, doar într-o anume zonă a României

Organizatorii Festivalului Film Bun, ce are loc în perioada 8-10 octombrie 2021, la Centrul Cultural Lira din Moinești, anunță un program de filme atent selectate pentru pasionații de cinema.

Proiecțiile vor fi însoțite de sesiuni de discuții alături de invitații speciali ai ediției: Irina-Margareta Nistor, Ada Galeș, Octavian Strunilă, Magda Catone și Andrei Zincă. Intrarea la proiecții este liberă, în limita locurilor disponibile, iar accesul se face conform prevederilor legale.

În deschidere, rulează comedia-dramă Complet necunoscuți, cu regia semnată de Octavian Strunilă, despre care acesta spune că „Țin să îi mulțumesc doamnei Irina-Margareta Nistor, care ne-a recomandat organizatorilor și, totodată, oamenilor implicați în acest proiect. Fiind un film de debut, acest lucru mă onorează și aș vrea să iau parte la cât mai multe evenimente. Este un film de urmărit în gașcă, pentru întreaga familie, de la care pleci cu zâmbetul pe buze, dar și cu foarte multe întrebări. Se va râde mult, sănătos și, mai ales, inteligent”.

Și atunci, ce e libertatea?

Programul continuă cu o altă comedie-dramă, Berliner, regia Marian Crișan, unde atenția este centrată spre politicieni și campaniile electorale. Tot în cadrul festivalului va rula și filmul lui Andrei Zincă, Și atunci, ce e libertatea?, inspirat din fapte petrecute în realitate, o poveste despre dragoste şi căutarea libertăţii, odată cu deportarea a 40.000 de oameni nevinovaţi de către regimul comunist.

Festivalul se încheie cu proiecția filmului de epocă Vacanță la Roma (regia William Wyler), cu care Audrey Hepburn a fost premiată la Oscar pentru rolul unei prinţese moderne. Comedia romantică a fost nominalizată la zece premii ale Academiei Americane de Film. Evenimentele se desfășoară în condițiile impuse de autoritățile naționale și locale în contextul pandemiei de coronavirus.

Câte ceva despre filmele festivalului

Complet necunoscuți (regia Octavian Strunilă) – vineri, 8 octombrie 2021, ora 19.00

Șapte buni prieteni „se aruncă” într-un joc periculos într-o seară, la un pahar cu vin. Pun telefoanele pe masă și decid ca orice mesaj, mail, apel telefonic primesc, să le citească cu voce tare sau să răspundă pe difuzor. Câte secrete se află? Cât de mult se cunosc ei, de fapt? „Complet necunoscuți” este varianta românească a producției-record „Perfetti Sconosciuti”, de Paolo Genovese, re-ecranizată în peste 20 de țări. Invitați: Ada Galeș (actriță), Octavian Strunilă (regizor), Irina-Margareta Nistor (critic de film)

Berliner (regia Marian Crișan) – sâmbătă, 9 octombrie 2021, ora 16.00

Filmul aduce pe ecran o prietenie ciudată între un șofer de tractor dintr-un orășel de provincie și un politician de rang înalt din București, în timpul unei campanii electorale tensionate, într-o satiră despre politică, corupție și valori morale. Titlul vine de la sintagma „Ich bin ein Berliner”, din faimosul discurs anti-comunist al lui John F. Kennedy, ținut în Berlinul de Vest, în vara lui 1963. Premii: Premiul „Keen Eye” – Russian Cinema Club Federation, la cea de-a 42-a ediție a Festivalului Internațional de film de la Moscova (MIFF). Invitat: Irina-Margareta Nistor (critic de film)

Și atunci, ce e libertatea? (regia Andrei Zincă) – sâmbătă, 9 octombrie 2021, ora 18.30

Frica încătușează. Odată ce frica dispare, se regăsește libertatea, chiar și atunci când ești privat de ea. Inspirat din întâmplări adevărate, filmul narează într-un stil poetic o poveste de dragoste și supraviețuire pe fundalul evenimentelor istorice petrecute în 1951, când, din ordinul guvernului comunist din România, peste 40.000 de bănățeni au fost deportați în „Siberia lui Dej” – Bărăgan. Premii: Premiul Publicului TIFF 2020, SEEfest (Los Angeles) și Sedona International Film Festival (Arizona). Invitați: Magda Catone, Andrei Zincă (regizor/via ZOOM), Irina-Margareta Nistor (critic de film)

Vacanță la Roma (regia William Wyler) – duminică, 10 octombrie 2021, ora 16.00

Vacanță la Roma” a fost nominalizat la zece Premii Oscar, iar Audrey Hepburn a cucerit un Oscar pentru rolul unei prințese moderne, care se răzvrătește împotriva obligațiilor sale regale și explorează Roma pe cont propriu. Ea îl cunoaște pe Gregory Peck, un ziarist american care, dornic să pună mâna pe un articol în exclusivitate, se preface că nu îi cunoaște adevărata identitate. Dar planul lui este dat peste cap, căci cei doi se îndrăgostesc. Eddie Albert contribuie la încărcătura de umor a filmului, în rolul prietenului și cameramanului lipsit de griji al lui Peck. În regia plină de stil a lui William Wyler, această comedie romantică va rămâne unul dintre cele mai savuroase filme ale tuturor timpurilor. Premii: Zece nominalizări și trei premii Oscar / Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță: Audrey Hepburn (1954), Premiul Oscar pentru cea mai bună poveste originală (1954), Premiul Oscar pentru cele mai bune costume – alb-negru, Premiul BAFTA pentru cea mai bună actriță britanică (1954), Premiul Globul de aur pentru cea mai bună actriță într-o dramă (1954).

Festivalul este organizat de Primăria Municipiului Moinești, Centrul Cultural Lira, iar mai multe puteți afla de pe https://festivalsfr.ro/filmbun/.