LIVE A șaptea zi de război în Ucraina. Lupte în orașele Harkov și Herson

Lupte grele au fost raportate în cursul nopţii de marţi spre miercuri în estul şi sudul Ucrainei, în a şaptea zi de la începerea invaziei militare ruse în ţara vecinã. Rusia a lansat paraşutişti la Harkov, al doilea oraş ca importanţă din Ucraina, în timp ce în capitala Kiev locuitorii se aşteaptã la o posibilã ofensivã. La Herson, ale cãrui intrãri erau deja controlate de forţele ruse, acestea din urmã au preluat în cursul nopţii controlul asupra gãrii şi portului.

UPDATE ORA 15:16 Peste 2.000 de civili ucraineni, ucişi în timpul invaziei ruse (Serviciul de Urgenţă ucrainean)

Peste 2.000 de civili au fost ucişi şi sute de structuri au fost distruse, inclusiv instalaţii de transport, spitale, grădiniţe şi locuinţe, în timpul invaziei ruse din Ucraina, a informat miercuri Serviciul de Urgenţă ucrainean, citat de Reuters.

„În fiecare oră mor copii, femei şi membri ai forţele de apărare”, a anunţat serviciul citat, într-o declaraţie.

UPDATE ORA 15:12 Boris Johnson acuză Rusia de ”crimă de război” în Ucraina

Premierul britanic a acuzat miercuri Rusia că se face vinovată de „crimă de război” în Ucraina din cauza armelor utilizate împotriva civililor şi a lansat un apel către ONU să ceară „retragerea” trupelor ruse de pe teritoriul acestei ţări, relatează AFP şi Reuters.

„Ceea ce am văzut deja din partea regimului lui Vladimir Putin privind utilizarea muniţiilor lansate împotriva civililor nevinovaţi constituie, în opinia mea, o crimă de război”, a declarat Johnson într-o alocuţiune rostită în Parlament.

UPDATE ORA 14:53 Putin vrea să-l reinstaleze pe Viktor Ianukovici în funcţia de preşedinte al Ucrainei (media)

Kremlinul ar pregăti în prezent o operaţiune specială pentru a-l înlocui pe actualul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski cu Viktor Ianukovici, fost şef al statului, înlăturat de la putere de valul ineditei mişcări de contestare din 2014, intrată în istorie ca „Revoluţia din EuroMaidan”, a informat miercuri publicaţia Ukrainska Pravda, citând serviciile de informaţii ucrainene.

În acest scop, Ianukovici, care în 2014 a fugit în Rusia, a fost adus la Minsk, unde ar urma să fie proclamat drept „preşedinte al Ucrainei”, conform unuia dintre scenariile dezvăluite publicaţiei menţionate de o sursă din serviciile secrete ucrainene.

UPDATE ORA 14:34 SUA sunt deschise la sancţiuni împotriva sectorului energetic rus, afirmă Casa Albă

Statele Unite sunt „foarte deschise” la ideea de a impune sancţiuni industriei de petrol şi gaze a Rusiei, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, adăugând că Washingtonul analizează posibilul impact asupra pieţelor globale şi a preţurilor la energie din SUA, relatează Reuters.

Întrebată într-un interviu la MSNBC dacă SUA şi aliaţii lor occidentali ar impune sancţiuni industriei energetice şi de gaz a Moscovei, Jen Psaki a răspuns: „Suntem foarte deschişi”.

UPDATE ORA 14:05 Ucraina: Kievul dezminte că oraşul Herson ar fi fost capturat de forţele ruse

O înregistrare video postată miercuri pe social media de un consilier al ministrului de interne ucrainean arată o persoană îmbrăcată în civil care se apropie de un tanc şi apoi ridică şi flutură drapele ucrainene, strigând ‘Glorie Ucrainei!”, relatează Reuters.

Consilierul Anton Heraşcenko a afirmat că în video apar civili din Herson, aflat în sudul Ucrainei, luând drapele de la invadatorii ruşi în centrul oraşului.

UPDATE ORA 13:57 Interdicţia de difuzare a mass-media de stat ruse RT şi Sputnik în UE a intrat în vigoare

Interdicţia de difuzare în ţările din Uniunea Europeană (UE) a mass-media de stat ruse Russia Today (RT) şi Sputnik, considerate instrumente de „dezinformare” ale Moscovei în războiul său împotriva Ucrainei, a intrat în vigoare miercuri, după publicarea deciziei în Jurnalul Oficial al UE, informează AFP.

Conţinuturile Sputnik şi canalele RT în engleză, germană, franceză şi spaniolă nu vor mai putea fi difuzate pe reţelele de televiziune şi pe internet, potrivit acestei decizii, pe care fiecare stat membru trebuie să o respecte.

UPDATE ORA 13:55 Convorbirile dintre Ucraina şi Rusia vor fi reluate miercuri (oficial ucrainean, citat de TASS)

O a doua rundă de discuţii între Rusia şi Ucraina va avea loc miercuri, a relatat agenţia de presă de stat rusă TASS, care a citat un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

TASS a precizat că respectivul consilier al şefului statului ucrainean, pe care l-a identificat în persoana lui Oleksii Arestovici, a făcut respectivele declaraţii la postul de televiziune Ukraine-24 TV.

UPDATE ORA 13:46 Numărul de refugiaţi care au fugit din Ucraina în ţări vecine a crescut la aproape 836.000 (raport ONU)

Numărul de refugiaţi care au fugit din Ucraina în ţări vecine în faţa invaziei ruse a crescut şi mai mult, ajungând la aproape 836.000 de persoane la 1 martie, potrivit celui mai recent raport al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, publicat miercuri pe site-ul său, informează AFP.

Aceasta este o creştere cu aproape 160.000 de persoane în raport cu cifra de 677.000 avansată marţi de Înaltul Comisar pentru refugiaţi, Filippo Grandi, în timpul unui apel de urgenţă pentru finanţarea ajutorului umanitar destinat Ucrainei şi persoanelor care au fugit din calea luptelor.

UPDATE ORA 13:32  Conflictul din Ucraina poate avea ca efect intensificarea terorismului în regiune (experţi)

Actualul conflict din Ucraina poate avea ca efect intensificarea terorismului în regiune, a avertizat Institutul pentru Economie şi Pace din Londra, care a dat publicităţii miercuri cel de-al nouălea Indice Global al Terorismului (GTI), transmite EFE.

Cercetătorii de la acest centru de studii au publicat un raport special pe fondul invaziei ruse în Ucraina, în care analizează inclusiv impactul atacurilor cibernetice, deşi admit totodată că este greu de stabilit când acestea sunt un act de război (comise sub auspiciile unui stat) şi când sunt iniţiative ale unor piraţi informatici care acţionează pe cont propriu sau simultan cu toate părţile implicate.

UPDATE ORA 13:24  Rogozin: Rusia va considera orice accesare ilegală a sateliţilor săi drept o justificare pentru război

Rusia va considera orice accesare ilegală a sateliţilor săi drept o justificare pentru război, a anunţat miercuri directorul Agenţiei spaţiale ruse (Roskosmos), Dmitri Rogozin, potrivit Reuters.

Rogozin a dezminţit informaţiile apărute în media potrivit cărora centrele de control al sateliţilor din Rusia ar fi fost piratate în contextul invaziei militare ruse în Ucraina şi a avertizat cu privire la orice încercări de a face acest lucru, a relatat agenţia de presă rusă Interfax.

UPDATE ORA 13:20  Rusia susţine că a preluat controlul celei mai mari centrale nucleare din Ucraina

Forţele ruse deţin controlul celei mai mari centrale nucleare din Ucraina, anunţă miercuri Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA), citând informaţii de la Moscova.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a fost informat de diplomaţi ruşi de la Viena, unde se află sediul agenţiei, transmite dpa.

Într-o scrisoare a ambasadei Rusiei către AIEA se afirmă că personalul centralei de la Zaporojie continuă să asigure funcţionarea în siguranţă, iar nivelurile de radiaţii sunt normale.

În Ucraina funcţionează 15 reactoare nucleare, în patru centrale.

UPDATE 13:06 Kievul nu confirmă pentru miercuri o nouă rundă de negocieri cu Moscova

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a evitat să confirme că o a doua rundă de negocieri cu Rusia va avea loc miercuri, aşa cum a sugerat anterior Moscova, transmite EFE.

„Momentan nu se ştie când vor avea loc noi negocieri”, a precizat Kuleba într-un mesaj video difuzat pe Facebook.

Anterior, consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat pentru Reuters că este avută în vedere posiblitatea organizării de noi discuţii cu partea rusă, dar că este nevoie de „o agendă substanţială”.

UPDATE ORA 12:17 Trupele ruse se află tot mai aproape de Kiev, a anunţat primarul capitalei ucrainene

Rusia a masat trupe tot mai aproape de Kiev, a anunţat miercuri primarul capitalei ucrainene Vitali Kliciko, informează Reuters.

„Ne pregătim şi vom apăra Kievul! Kievul rezistă şi va rezista”, a adăugat Kliciko într-o postare online.

UPDATE ORA 12:11 UE aprobă noi sancţiuni contra Belarusului pentru rolul său de sprijinire a invaziei ruse în Ucraina

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au aprobat miercuri noi sancţiuni împotriva Belarusului pentru rolul său de sprijinire a invaziei militare ruse în Ucraina, a anunţat preşedinţia franceză a Consiliului UE, transmite Reuters.

Sancţiunile vor viza ”unele sectoare economice, în special cel industria lemnului, siderurgia şi exportul de potasă”, a scris preşedinţia franceză a Consiliului UE pe Twitter.

UPDATE ORA 12:10  Navalnîi îi cheamă pe ruşi să protesteze în fiecare zi împotriva războiului din Ucraina

Disidentul rus întemniţat Aleksei Navalnîi a făcut apel la ruşi să iasă zilnic la protest împotriva campaniei militare a Moscovei din Ucraina, a scris miercuri pe Twitter purtătorul său de cuvânt, transmite Reuters.

„Aleksei Navalnîi i-a chemat pe oameni să iasă şi să protesteze împotriva războiului în fiecare zi la ora 19:00 şi în weekenduri la 14:00. În principalele pieţe din oraşele unde locuiţi”, a scris Kira Iarmîş.

UPDATE ORA 12:05  Rusia: Serghei Lavrov afirmă că un al treilea război mondial va fi nuclear şi distructiv (RIA)

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat miercuri că, dacă ar fi să aibă loc un al treilea război mondial, acesta ar implica arme nucleare şi ar fi distructiv, a relatat agenţia de presă RIA, citată de Reuters.

Şeful diplomaţiei ruse a mai spus că Rusia, care a lansat săptămâna trecută un atac în Ucraina pe care îl numeşte „operaţiune militară specială”, s-ar confrunta cu un „pericol real” dacă Kievul ar obţine arme nucleare.

Rusia nu va permite Ucrainei să obţină arme nucleare, a insistat Lavrov, citat de TASS.

UPDATE ORA 11:44 Rusia anunţă că negocierile cu Ucraina pot continua miercuri

Cea de-a doua rundă de negocieri între delegaţiile rusă şi ucraineană privind un posibil acord de încetare a focului în Ucraina poate avea loc miercuri, potrivit unui anunţ făcut de Kremlin, transmit EFE şi TASS.

„Astăzi (miercuri – n.r.), în a doua jumătate a zilei, spre seară, delegaţia noastră se va afla la locul (reuniunii), aşteptându-i pe negociatorii ucraineni”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.

Peskov a informat că delegaţia rusă va fi în continuare condusă de Vladimir Medinski.

UPDATE ORA 11:08 Spania va trimite ”material militar ofensiv” pentru ”rezistenţa ucraineană”, a anunţat premierul spaniol

Spania a decis să trimită „material militar ofensiv” pentru „rezistenţa ucraineană”, a afirmat miercuri şeful guvernului spaniol, Pedro Sanchez, în timpul unei intervenţii în faţa Camerei Deputaţilor, informează AFP.

„Pentru că văd că există grupuri (politice) care pun în discuţie angajamentul guvernului” spaniol de a participa la ajutorul militar acordat Ucrainei, „vreau să vă anunţ de asemenea că Spania va livra material militar ofensiv rezistenţei ucrainene”, a declarat Sanchez, care conduce un guvern de stânga.

UPDATE ORA 10:49  Comisia Europeană propune acordarea de protecţie temporară pentru refugiaţii ucraineni

Comisia Europeană a propus miercuri acordarea de protecţie temporară pentru persoanele care care fug din calea războiului din Ucraina, inclusiv un permis de şedere şi acces la piaţa forţei de muncă şi la beneficii sociale, informează Reuters.

Noua legislaţie, care vizează sosirile masive de persoane deplasate în UE, va oferi acelaşi nivel de protecţie în toate statele membre ale blocului comunitar.

Propunerea Comisiei Europene, care a fost anunţată anterior, va fi dezbătută joi de miniştrii de interne din UE.

UPDATE ORA 10:47  Atacul ordonat de Vladimir Putin asupra Ucrainei va deveni mai brutal, atenţionează ministrul britanic al apărării

Invazia ordonată de preşedintele rus Vladimir Putin în Ucraina va deveni mai brutală, a atenţionat miercuri ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, informează Reuters.

„Oricine gândeşte logic nu ar face ceea ce face el (Putin), prin urmare vom vedea… brutalitatea lui crescând”, a spus Wallace la postul de radio LBC.

UPDATE ORA 10:40 Războiul din Ucraina: Bombardamente grele la Mariupol, Hersonul înconjurat, consulatul sloven din Harkov – distrus

Oraşul-port Mariupol din sud-estul Ucrainei este bombardat continuu, evacuarea fiind imposibilă, iar la Herson, pe ţărmul Mării Negre, forţele ruse au încheiat încercuirea, au anunţat miercuri autorităţi ucrainene şi ruse citate de Reuters şi AFP.

„Luptăm, nu încetăm să ne apărăm patria”, a declarat Vadim Boicenko, primarul Mariupolului, în direct la televiziunea ucraineană.

Purtătorul de cuvânt al forţelor armate ale Rusiei, generalul Igor Konaşenkov, a afirmat că „unităţi ale armatei ruse au preluat controlul total al capitalei regionale Herson”. El a dat asigurări că „infrastructurile civile” şi transportul comun funcţionează normal.

UPDATE ORA 10:31  Ucraina: Peste 450.000 de persoane au intrat în Polonia de la începerea invaziei militare ruse

Peste 450.000 de persoane au intrat în Polonia venind din Ucraina de la începerea invaziei militare ruse în ţara vecină, a anunţat miercuri ministrul adjunct de interne polonez Pawel Szefernaker, potrivit Reuters.

Într-o declaraţie pentru postul privat Radio Zet, oficialitatea poloneză a menţionat că marţi au intrat în Polonia aproximativ 98.000 de persoane din Ucraina, faţă de recordul de 100.000 înregistrat în ziua anterioară

ONU a lansat un apel la strângere de fonduri pentru a finanţa ajutorul umanitar pentru ucraineni, solicitând de urgenţă, marţi, suma de 1,7 miliarde de dolari în acest scop.

UPDATE ORA 10:13 Rusia vrea să distrugă istoria şi poporul ucrainean, afirmă preşedintele Zelenski

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că aproape 6.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în primele şase zile ale invaziei ruse şi că puterea de la Kremlin nu va putea să-i cucerească ţara cu bombe şi atacuri aeriene, informează Reuters.

Referindu-se la atacul rus asupra Complexului memorial al Holocaustului de la Babyn Yar, locul unde trupele germane de ocupaţie şi colaboraţioniştii lor ucraineni au masacrat evrei, Zelenski a spus: „Acest atac demonstrează că pentru mulţi oameni din Rusia Kievul nostru este total străin. Ei nu ştiu absolut nimic despre Kiev, despre istoria noastră. Însă ei au cu toţii ordinul de a ne distruge istoria, de a ne distruge ţara, de a ne distruge pe noi toţi”, a spus Zelenski într-un mesaj video.

ORA 9:06 Ucraina: Lupte grele în oraşele Harkov şi Herson, în a şaptea zi de la începerea invaziei militare ruse

Lupte grele au fost raportate în cursul nopţii de marţi spre miercuri în estul şi sudul Ucrainei, în a şaptea zi de la începerea invaziei militare ruse în ţara vecină, relatează media ucrainene, citate de DPA.

Relatări din oraşul estic Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, arată că forţele ruse au atacat un centru medical militar.

Agenţia de presă UNIAN a informat că, în timpul confruntărilor, armata ucraineană a capturat şase tancuri ruseşti 5-80BWM.

Potrivit agenţiei de presă Ukrinform, în oraşul Herson, din sudul Ucrainei, tancurile ruseşti au tras asupra birourilor Serviciului de informaţii ucrainean SBU.

Anton Heraşcenko, consilier în cadrul Ministerului de Interne ucrainean, a evocat victime multiple în rândul civililor şi a spus că populaţia din Herson îşi apără oraşul folosind sticle incendiare. Conform presei locale, oraşul este încercuit de forţele inamice.

Autorităţile locale au afirmat că soldaţii ruşi au ocupat portul şi gara, fiind raportate numeroase victime atât în rândul armatei ucrainene, cât şi al civililor.

Informaţiile nu au putut fi confirmate din surse independente.

ORA 09:01 Ucraina: Şefa diplomaţiei germane a făcut apel la ţările ONU să condamne invazia rusă 

Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a făcut marţi, în cadrul Adunării Generale a ONU, un apel către ţările membre pentru ca acestea să voteze în favoarea unei rezoluţii care să condamne invazia rusă în Ucraina, informează miercuri dpa.

„Acum cu toţii trebuie să alegem între pace sau agresiune, între dreptate sau voinţa celui mai puternic, între a acţiona sau a închide ochii” (la agresiune), a declarat Baerbock în timpul reuniunii de urgenţă a celor 193 de membri ai Adunării Generale a ONU, la New York.

Ea l-a acuzat pe ministrul de externe rus Serghei Lavrov de faptul că Rusia abuzează de puterea sa de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU şi a spus că războiul Rusiei „se bazează pe minciuni”.

ORA 08:30 Turcia: Ankara continuă să respingă trecerea navelor militare ruse prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele

Turcia a continuat să respingă accesul navelor militare ruse în strâmtorile Bosfor şi Dardanele, a anunţat marţi seară ministrul de externe turc Mevlüt Cavusoglu, într-o declaraţie la postul de radio Habertürk, potrivit DPA.

Conform Convenţiei de la Montreux din 1936, Turcia are controlul asupra celor două strâmtori care fac legătura între Marea Neagră şi Marea Mediterană. Deşi navele comerciale pot traversa liber strâmtorile pe timp de pace, navele militare sunt supuse anumitor restricţii.

ORA 05:43 Ucraina: Trupe aeropurtate ruse au aterizat la Harkov (armata ucraineană)

Trupe aeropurtate ruse au aterizat la Harkov în cursul nopţii de marţi spre miercuri, a indicat armata ucraineană, făcând cunoscut că în oraşul din estul Ucrainei luptele sunt în curs de desfăşurare, notează AFP.

„Trupele aeriene ruse au aterizat la Harkov (…) şi au atacat un spital” local, a declarat armata ucraineană într-un comunicat pe reţeaua Telegram.

„Lupte sunt în curs între invadatori şi ucraineni”, potrivit comunicatului.

ORA 05.30 Ucraina: Patru morţi după un atac aerian rus la Jitomir, victime şi la Harkov, inclusiv copii

Patru persoane au murit când locuinţe din oraşul ucrainean Jitomir au fost lovite marţi de o rachetă de croazieră rusă care se pare că viza o bază aeriană din apropiere, a declarat Anton Geraşcenko, consilier al ministrului de interne ucrainean, pe canalul său Telegram, potrivit Reuters.

El a spus că toate clădirile rezidenţiale din apropierea bazei Brigăzii 95 Aeropurtate din Jitomir, la 120 de kilometri vest de capitala Kiev, au fost incendiate.

ORA 04:46  Ucraina: Peste 100 de răniţi în oraşul Mariupol, afirmă primarul

Peste 100 de locuitori au fost deja răniţi în raidurile aeriene ale Rusiei asupra oraşului-port Mariupol din sud-estul Ucrainei, potrivit primarului Vadim Boişenko, notează dpa.

„Numărul civililor răniţi creşte în fiecare zi”, a declarat miercuri în zori Vadim Boişenko pentru agenţia ucraineană de presă UNIAN.

„Astăzi sunt 128 de oameni în spitalele noastre. Medicii noştri nici măcar nu se mai duc acasă”, a adăugat el.

ORA 02:22 Belarus: Lukaşenko va desfăşura forţe suplimentare la frontiera cu Ucraina

Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a anunţat, marţi, că a ordonat desfăşurarea de forţe suplimentare în sud, la frontiera cu Ucraina, în a şasea zi a invaziei ruse în această ţară, notează AFP.

Elicoptere şi avioane militare, desfăşurate la Gomel, Baranovici şi Lunineţ, asigură în prezent securitatea acestei frontiere dintre două foste republici sovietice, a declarat Aleksandr Lukaşenko în cursulcadrul unei reuniuni a consiliului de securitate din Belarus, potrivit agenţiei naţionale de presă Belta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole