Liviu Măgurianu: Yoga, un bun suport pentru fiinţa umană, o reglează din toate punctele de vedere

O viaţă sănătoasă şi armonioasă porneşte de la respiraţie, iar yoga este un bun suport pentru fiinţa umană, fiindcă o reglează din toate punctele de vedere, a declarat, sâmbătă, Liviu Măgurianu, instructor de Yoga 500h TTC (Teacher Training Courses) atestat în India, participanţilor la cea de-a doua ediţie a SMARTFest care se desfăşoară la Borsec.

“Yoga este importantă pentru sănătatea omului din mai multe perspective, din perspectivă fizică, dar şi emoţională, psihologică sau, dacă vreţi, chiar spirituală. Scopul yoga, al practicii în sine, nu este doar sănătatea corpului, este capacitatea de a te uni cu tot ceea ce înseamnă sacrul din jurul nostru. Sănătatea este un bonus pentru cel care practică yoga, fiindcă pentru a avea acces la profunzimile fiinţe umane, la sinele nostru, trebuie să fii sănătos. Atunci când te doare o măsea e greu să spui că mai poţi medita. Deci practica pentru sănătate este o etapă importantă pentru a putea trece la fazele următoare din yoga”, a afirmat Măgurianu.

Acesta afirmă că menţinerea unor emoţii intense negative, cum ar fi trăiri dificile şi suferinţe, pe o perioadă mai lungă, se poate ajunge la probleme psihologice, apoi fizice şi chiar psihiatrice.

“Din problemele psihologice pe care le avem pot deveni probleme de natură psihiatrică şi intrăm în patologie. De aceea yoga este un bun (…) suport pentru fiinţa umană, pentru că o reglează din toate punctele de vedere. Cumva importantă este partea spirituală în yoga. Pentru cei care fac yoga, yoga este mai mult celebră decât cunoscută, partea de posturi, de asane, reprezintă doar între 1% şi 5% din practica de yoga. În rest, vorbim despre respiraţie, controlul respiraţiei care este foarte important. Vorbim despre partea de capacitate de concentrare a minţii pe un punct, pe un principiu, pe o idee, capacitatea de a trece în partea de meditaţie şi astea sunt lucruri importante”, a precizat, pentru AGERPRES, Liviu Măgurianu.

În privinţa sălilor de fitness care au preluat conceptul yoga, însă îl practică doar la nivel fizic, el consideră că sportul nu este un lucru rău, dimpotrivă, însă yoga înseamnă şi “conectare cu sinele, cu sacralitatea din fiecare”.

“Dacă vrei să te reconectezi cu adevărat, atunci trebuie să cuplezi acele mişcări cu atenţia cu focalizarea corectă pe anumite posturi. În anumite meditaţii trebuie să focalizezi corpul, emoţia, partea psihică, partea spirituală într-un tot. Sportul este extrem de important, sălile de fitness fac un lucru bun că promovează acest sistem, dar trebuie mare atenţie pentru a nu confunda yoga cu practica de pilates sau zumba. Yoga are ceva sacru, ceva mistic şi ceva ezoteric. Respectul pentru yoga este de natură profundă. Când faci yoga trebuie să înţelegi că în spatele mişcărilor stă o întreagă filosofie, o întreagă iubire de înţelepciune”, a adăugat Liviu Măgurianu.

SMArtFest este un eveniment multicultural, ajuns la ediţia a doua, care se desfăşoară la Borsec, începând de vineri până duminică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole