Loc magic vizitat de turiști curioși și cercetători: Satul în care au rămas doar cărțile și un „bibliotecar”! (VIDEO)

Majoritatea locuitorilor au părăsit cu mult timp în urmă satul izolat Babino din Macedonia de Nord. Dar…Aici au rămas mii de cărţi şi paznicul lor neobosit, Stevo Stepanovski!

Asemenea tuturor regiunilor sărace din sud-estul Europei, Macedonia de Nord se confruntă cu erodarea demografică alimentată de rata slabă a natalităţii şi de exodul masiv al locuitorilor. În regiunile rurale, un mare număr de sate sunt în prezent nelocuite.

În anii 1950, autorităţile acestei ţări care aparţinea pe atunci Iugoslaviei comuniste au înrolat învăţătorii din sat într-o campanie vastă de alfabetizare, privând astfel locul de o bună parte din populaţia sa. Babino a fost afectat în mod special. Au mai rămas aici doar trei rezidenţi permanenţi dintre cele 800 de persoane care locuiau odinioară. Și cărțile au rămas…

Da, povestea inițială este tristă. Dar cea actuală trebuie să recunoaștem că este incredibilă (având în vedere fondul vremurilor pe care se derulează), demnă de ecranizare. Cărțile își duc povestea incredibilă mai departe, împreună cu păzitorul lor, „bibliotecar” ad-hoc.

De fapt, un mare bibliofil, căci aceasta este domnul Stevo Stepanovski, în vârstă de 72 de ani pe care nu prea îi arată. Pe scurt, Stepanovski este proprietarul celei mai mari biblioteci private din Macedonia de Nord, situat în Babino, Demir Hisar. Dragostea sa pentru cărțile și arhiva satului a fost răsplătită de Fundația Ramkovski, în septembrie 2010, cu premiul „Krste Petkov Misirkov”.

Din generație în generație

Potrivit AFP, colecţia de 20.000 de volume este transmisă din generaţie în generaţie în familia lui. Străbunicul lui Stevo Stepanovski a fost cel care a lansat tradiţia la sfârşitul secolului al XIX-lea după ce a primit cărţi de la soldaţii otomani aflaţi în trecere prin această vale izolată din sud-vestul Balcanilor, potrivit Agerpres.

Biblioteca include texte istorice despre Macedonia de Nord de astăzi, romane în limba locală, volume în farsi, în arabă şi în turcă precum şi opere în sârbo-croată. Colecţia este păstrată într-o casă din piatră multicentenară şi este completată de fotografii originale realizate de un jurnalist care a relatat despre Primul Război Mondial, hărţi vechi şi dicţionare ale dialectelor regiunii.

Stevo Stepanovski veghează de mult timp asupra aşezământului şi le oferă vizitatorilor pahare cu rachiu, o băutură alcoolică obţinută din fructe, foarte populară în Balcani. ”Aici este satul luminilor şi al educaţiei’‘, a declarat pensionarul transformat în „bibliotecar” pentru AFP.

Potrivit lui, biblioteca a adus beneficii localităţii un timp îndelungat, iar satul a produs un număr mare de cadre didactice. ”Nu exista nicio casă fără un profesor”, a spus el. Dar biblioteca este în acelaşi timp acuzată că a provocat parţial distrugerea Babino.

„Aici e locul perfect”

Stevo Stepanovski, ai cărui copii au părăsit şi ei localitatea, pare de neclintit. Nu vă imaginați că e singur-cuc acolo: primeşte în fiecare an în bibliotecă între 3.000 şi 3.500 de vizitatori. Oameni care prrovin din satele şi oraşele învecinate sau din ţările din regiune. Dar vin şi turiști curioşi originari din Brazilia, Egipt sau Maroc, la care se adaugă zeci de cercetători.

”Sunt surprins că am găsit aici cărţi care nu se găsesc în bibliotecile urbane”, povesteşte Goce Sekuloski, profesor de muzică din Skopje, care a vizitat recent locurile după ce a auzit despre bibliotecă de la amicii lui.

Pentru a rafina ambianţa, „bibliotecarul” – acest păzitor al templului cărților – a construit un mic amfiteatru destinat conferinţelor şi concertelor. ”Oferim o linişte spirituală celor care vin aici pentru atmosferă. Aici e locul perfect (…) pentru a descoperi magia unei cărţi”, conchide domnul Stevo Stepanovski.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole