Localități din Spania care nu s-au săturat de turiști
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/smallest-hotel-world-el-hierro-scaled.jpg)
De ani buni, în fiecare vară, Spania este asaltată de proteste împotriva turismului excesiv. Locuitorii din Barcelona au stropit recent turiștii cu pistoale cu apă, iar în insulele Baleare pancartele cu mesaje de revoltă împânzesc străzile. Cu toate acestea, nu toată Spania s-a săturat de turiști. Există regiuni care încă primesc cu bucurie vizitatorii și care oferă experiențe autentice, departe de aglomerația din cele mai populare localități.
Vin, istorie și liniște
Potrivit CNN, La Rioja este o regiune din nordul Spaniei rar explorată de străini, deși este celebră pentru vinurile sale. Aici se află peste 500 de crame, de la mici afaceri de familie până la adevărate opere de artă arhitecturală. Un exemplu perfect în acest sens este bodega Marqués de Riscal proiectată de Frank Gehry.
În regiune se găsesc și orașe medievale precum Haro și Logroño, mănăstiri vechi din secolul al VI-lea și trasee de drumeții în munții Sierra de la Demanda.
Mai spre vest, Extremadura ascunde orașe spectaculoase precum Cáceres și Mérida, recunoscute de UNESCO pentru patrimoniul lor istoric. Aici pot fi admirate ruine romane, palate construite de conchistadori și sate medievale unde timpul pare să fi stat pe loc.
Peisajul natural e completat de parcul național Monfragüe și plaja lacului Orellana, prima plajă de apă dulce din Spania cu steag albastru.
Locuitorii acestor zone nu s-au săturat de turiști
Spre deosebire de coastele supraîncărcate din sud, nordul verde al Spaniei, de la Cantabria la Galicia, oferă plaje spectaculoase, gastronomie locală autentică și trasee de drumeții neaglomerate.
Galicia, în special, propune alternative mai liniștite la Camino de Santiago prin rețeaua de Senderos Azules, care leagă litoralul Atlantic de văile interioare.
Tot în afara circuitelor turistice se află și El Hierro, cea mai puțin vizitată dintre insulele Canare. Declarată rezervație a biosferei, insula atrage prin natura sălbatică, plajele vulcanice și oportunitățile de scufundări, fiind și un exemplu de turism sustenabil.
La final, Teruel, în estul Spaniei, se remarcă prin satele sale de pe coline, arhitectura mudejar și un sentiment de liniște și izolare. Aici, turiștii nu sunt doar tolerați, ci întâmpinați cu bucurie, fiind o raritate.
În timp ce unele regiuni din Spania se confruntă cu efectele negative ale turismului în masă, altele par să fie înzestrate cu o armonie aparte. În aceste locuri, oaspeții sunt primiți cu brațele deschise și cu experiențe unice și autentice, de care foarte puțini au parte.