Locomotivele de mare putere fabricate la Craiova au căutare în Europa! Încă o companie din UE mizează pe Transmontana

Publicat: 28 iul. 2025, 15:39, de Marian Apipie, în Transporturi , ? cititori
Locomotivele de mare putere fabricate la Craiova au căutare în Europa! Încă o companie din UE mizează pe Transmontana
Foto: Facebook Softronic

Încă o țară din Europa va miza pe locomotive Transmontana, gama de top a celor de la Softronic Craiova, singurul producător de locomotive electrice de mare putere din Europa de Est. Compania din Bănie a anunțat luni, pe Facebook, că a semnat un contract cu RS Lease Slovacia, pentru livrarea în prima jumătate a anului viitor a două locomotive Transmontana.

Locomotivele de mare putere fabricate la Craiova au căutare în Europa

Locomotivele de mare putere fabricate la Craiova au tot mai multă căutare în Europa. După ce au făcut furori în Suedia, unde și-au dovedit fiabilitatea în condiții extreme în ultimii 7 ani, iar în Ungaria circulă de câțiva ani, o altă companie din UE, axată pe furnizarea de soluții moderne și flexibile de leasing pentru locomotive, vrea să mizeze pe Transmontana.

Locomotivele produse de Softronic sunt deja renumite în Europa pentru putere și fiabilitate. Primele două locomotive Transmontana livrate de Softronic către Green Cargo (Suedia) în 2018 au revenit luna aceasta la Craiova pentru revizie și reparații, cu 2.900.000 de kilometri la bord rulați în condiții extreme. De altfel, locomotivele produse de Softronic la Craiova au parcurs până acum peste 70.000.000 de kilometri în toată Europa, adică au făcut înconjurul planetei de 1.750 de ori (circumferința Pământului măsurată în jurul ecuatorului depășește cu puțin 40.000 de kilometri).

Producătorul de material rulant din Bănie a livrat până acum companiei suedeze Green Cargo 22 de locomotive electrice LEMA, 4 locomotive au fost livrate către CER Cargo Holding, care operează în Ungaria, iar alte 19 locomotive vor fi modernizate până anul viitor , pentru CFR Călători (9 au fost livrate deja, fiind pregătite pentru operare intensivă, cu un ciclu de viață extins).

Softronic a semnat contract cu RS Lease Slovacia

Compania Softronic a semnat, luni, un contract cu RS Lease Slovacia pentru livrarea în prima jumătate a anului viitor a două locomotive Transmontana. Este vorba de o companie dinamică, aflată într-o expansiune rapidă, cu sediul în Europa Centrală, specializată în leasingul de material rulant feroviar, după cum au menționat cei de la Softronic, într-o postare pe Facebook.

Compania din Slovacia este axată pe furnizarea de soluții moderne și flexibile de leasing pentru locomotive, atât pentru operatorii transportului de marfă, cât și pentru operatorii transportului de pasageri, având o prezență puternică în întreaga regiune a Europei Centrale și de Est. De altfel, RS Lease continuă să își extindă portofoliul cu locomotive performante, fiabile și eficiente din punct de vedere energetic, adaptate cerințelor specifice ale piețelor regionale.

„Suntem bucuroși să anunțăm semnarea unui nou contract important care consolidează poziția noastră pe piața internațională: Softronic Craiova și RS Lease Slovacia au semnat un acord pentru livrarea a două locomotive Transmontana, ce vor fi produse în uzina din Craiova și livrate în prima jumătate a anului 2026. Această colaborare confirmă încrederea în calitatea produselor noastre și întărește misiunea Softronic de a furniza locomotive electrice de înaltă performanță, adaptate cerințelor operatorilor din Europa Centrală și de Estׅ“, a precizat compania, într-un comunicat.  

Strategia RS Lease Slovacia este axată pe extinderea unei flote moderne, sustenabile și fiabile, care răspunde cerințelor specifice ale pieței din Europa Centrală și de Est. „Colaborarea cu RS Lease reprezintă pentru noi o oportunitate importantă de a ne extinde prezența pe piețele internaționale și de a contribui la modernizarea transportului feroviar din regiune, cu soluții eficiente din punct de vedere energetic“, anunță compania Softronic.

Transmontana – un standard de eficiență și performanță

Locomotivele Transmontana au devenit un reper în transportul feroviar din Europa, fiind recunoscute pentru fiabilitate, performanță și eficiență energetică. Aceste locomotive electrice cu șase osii sunt proiectate pentru a răspunde cerințelor transportului greu de marfă, dar sunt perfect adaptabile și altor tipuri de servicii feroviare.

Modelul pe care îl vom livra către RS Lease este echipat cu cele mai moderne sisteme de tracțiune, control și monitorizare. Folosim tehnologie de ultimă generație pentru a asigura un consum redus de energie, o întreținere ușoară și o operare sigură în orice fel de condiții“, explică Softronic în comunicat.

Potrivit companiei din Craiova, contractul cu RS Lease nu este doar un pas înainte în dezvoltarea afacerii, ci și o dovadă a tendinței de modernizare a infrastructurii și flotelor feroviare din Europa. „Vedem un interes din ce în ce mai mare din partea companiilor care doresc să investească în soluții de transport sustenabile, eficiente și digitale“, susține Softronic.

Pentru producătorul de material rulant din Bănie, parteneriatul cu RS Lease Slovacia este o nouă confirmare a valorii brandului Softronic pe piața europeană.

Suntem recunoscători partenerilor noștri pentru încrederea acordată și suntem convinși că locomotivele Transmontana care vor ajunge în flota RS Lease vor confirma încă o dată fiabilitatea și performanța produselor noastre. Ne continuăm misiunea cu aceeași determinare: să dezvoltăm locomotive moderne, eficiente și sustenabile, care să răspundă nevoilor reale ale operatorilor feroviari din Europa și nu numai“, a mai transmis compania Softronic.

Transmontana este deja prezentă în mai multe țări europene, iar experiența acumulată de-a lungul celor peste 25 de ani de activitate, capacitatea de a livra produse personalizate în funcție de cerințele clientului și angajamentul constant pentru calitate au făcut din Softronic un partener de încredere pentru diverși operatori din Europa.

Citește și: Constructorii de autostrăzi au început să-și pună piedici! Ce loturi importante au fost blocate de contestații