Locul de muncă, care permite concediul de un an. Care sunt condițiile

Publicat: 31 iul. 2023, 16:30, de Daria Diaconeasa, în ACTUALITATE , ? cititori
Locul de muncă, care permite  concediul de un an. Care sunt condițiile

În România, există o categorie de salariați care beneficiază de dreptul de a solicita concediu fără plată pentru o perioadă de un an. Acest tip de concediu presupune, însă, anumite condiții și reguli, care pot varia în funcție de politica firmei și legislația în vigoare.

Conform legislației din învățământul preuniversitar din România, profesorii au dreptul de a beneficia, o dată la fiecare zece ani, de un concediu fără plată pe durata unui an școlar.

Pe parcursul acestui concediu, postul de profesor le este rezervat. Practic, aceștia pot alege să se bucure de un an sabatic, cu acordul școlii unde își desfășoară activitatea, având posibilitatea de a lua o pauză profesională mai lungă fără să-și piardă vechimea pentru acel an.

Pentru a afla mai multe detalii sau a înțelege regulile specifice, profesorii pot consulta legislația și regulamentele instituțiilor de învățământ unde lucrează.

Restul angajaților pot solicita concediu fără plată, fără a exista o durată minimă sau maximă impusă de lege. Prin urmare, aceștia pot sta în acest tip de concediu pentru orice perioadă, cu condiția ca angajatorul să fie de acord.

Durata concediului fără plată este stabilită în funcție de ceea ce prevede contractul colectiv de muncă și de regulamentul intern al firmei în care lucrează angajatul.

Totuși, trebuie menționat că există clarificări privind durata concediului fără plată în cazul salariaților bugetari. În situația angajaților din administrația publică, regiilor autonome cu specific deosebit și unităților bugetare, se precizează că termenul maxim pentru concediul fără plată este de 90 de zile lucrătoare pe an, în cazul unor situații detaliate în Art. 25 din HG nr 250/1992.