Locul în care chiria a rămas neschimbată timp de 500 de ani. Se află în Europa și impune două condiții
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/Fuggerei.jpg)
Există un loc în lume unde chiria a rămas neschimbată timp de cinci secole. Se află în Germania, în orașul Augsburg, și este cunoscut sub numele de Fuggerei. Potrivit publicației Deutsche Welle, Fuggerei este cel mai vechi ansamblu de locuințe sociale din lume care încă funcționează.
Chiria, neschimbată din 1521. Costă 88 de cenți și trei rugăciuni zilnice
Fuggerei a fost fondată în anul 1521 de către negustorul Jakob Fugger, un influent om de afaceri al vremii. Condițiile implementate de acesta se aplică și în ziua de astăzi. Chiria anuală este de doar 0,88 euro, echivalentul unui gulden renan. Totuși, există o condiție: locatarii trebuie să fie catolici, rezidenți ai orașului Augsburg și să rostească trei rugăciuni pe zi pentru sufletul fondatorului.
Pe lângă contribuția simbolică, rezidenții trebuie să ajute la întretienerea comunității. Unii sunt responsabili cu reparațiile, alții cu grădinăritul sau cu supravegherea. Fuggerei este considerat un sat într-un oraș, cu alei liniștite, spații verzi și un profund spirit comunitar.
O comunitate bazată pe reguli și solidaritate
Aici locuiesc circa 150 de persoane împărțite în 140 de apartamente. Printre ele, Ilona Barber, o pensionară care și-a găsit refugiul în Fuggerei alături de animalele sale de companie. Lucrează la casa de bilete pentru turiști și participă activ la viața comunității.
„Aici simt solidaritatea adevărată. Nu mai trebuie să număr fiecare cent”, spune ea.
Un alt exemplu este Noel Guobadia, care a ajuns aici în adolescență, împreună cu mama sa. A fost prima familie de migranți acceptată în Fuggerei. Astăzi, Noel are propriul apartament în același complex și spune că traiul aici i-a oferit șansa să se dezvolte fără stresul provocat de plata chiriei.
Fuggerei este deținută, în prezent, de Fundația Fugger, iar bugetul anual este susținut din fonduri private. De-a lungul timpului, ansamblul a trecut prin mai multe reconstrucții, inclusiv după Al Doilea Război Mondial. A sărbătorit recent 500 de ani de existență, timp în care regulile, precum chiria, au rămas neschimbare.
Sub deviza „Fuggerei Next 500”, modelul propus de Jakob Fugger a început să fie promovat la nivel global ca soluție de locuire sustenabilă.
Fuggerei este un exemplu de coeziune socială și de sprijin comunitar. Lipsa schimbărilor este simbolul unei filozofii centrate pe demnitate și solidaritate, care dovedește că o viață împlinită este posibilă chiar și în afara sistemului capitalist.