Locul unde ciobanii își riscă viața (VIDEO)

Publicat: 02 nov. 2022, 08:00, de Eliza Popa, în SOCIAL , ? cititori
Locul unde ciobanii își riscă viața (VIDEO)

Sunt multe locuri de rai în România, de o diversitate superbă, dar unele dintre aceste locuri prezintă pericole neașteptate. Mai ales pentru ciobani. Un asemenea loc în care ciobanii își riscă viața e considerat magnific, dar…

Ponorici e un colț de rai ascuns în munții Șureanu din Hunedoara. E considerat superb, dar urșii și lupii dau târcoale tot mai des oilor. Fac ravagii, deși ciobanii se luptă din plin cu aceste pericole și mai ales că au și câinii care îi ajută.

Locul unde ciobanii își riscă viața. Au fost și localnicii atacați 

„Prin toamnă, ne-am trezit cu un urs năpustindu-se în turmă. Ursul a sfâșiat repede o oaie și a luat-o în pădure. Am reușit să îl alungăm cu câinii, cu bâtele eu și cu un alt cioban, dar oaia nu am mai recuperat-o. Urșii ne pândesc adesea din pădure”, a spus un cioban din zonă pentru un post de televiziune.

De multe ori, urșii i-au atacat chiar și pe localnici. În urmă cu doi ani, o femeie aflată în apropiere de luna Ponoriciului a fost la un pas de moarte, după o întâlnire neașteptată cu un urs, care a sărit pe ea și a pus-o la pământ.

Ciobanii din Palma lui Dumnezeu

Lunca Ponoriciului poartă și numele de Palma lui Dumnezeu…Aici se adăpostesc cele câteva gospodării de vară ale țăranilor ce locuiesc în satele din imprejurimi. Vara, ciobanii își aduc oile și vacile la păscut, în ciuda pericolelor semnalate: urși, lupi, ș.a.

Ciobanii s-au obișnuit ca, din când în când, televiziunile să treacă pe la ei și să îi întrebe cum se descurcă. Se descurcă așa cum s-au obișnuit din moși strămoși, luptă cum pot cu animalele, dar, după cum spun bătrânii, și cu cel mai periculos animal dintre toate: omul.

Multe gospodării și stâne au fost părăsite

Ponorici a fost un loc foarte viu în trecut și avea o mică industrie care funcționa în jurul lui, dar pe urmă aproape a murit. De-a lungul timpului, multe gospodării și stâne din lunca Ponoriciului au fost părăsite, iar la cele rămase sunt utilizate câteva luni pe an de localnicii din satele aflate mai jos, pe valea Streiului.

„Vara, ducem oile la munte, la Jigoru, Rudele (vârfuri din munții Șureanu, de circa 1.500 de metri) și mai puțin în Retezat – de câțiva ani, iar când se apropie iarna, coborâm cu ele la stânele de aici și din sat. Este o muncă grea pentru cine nu e obișnuit cu păstoritul, dar noi o facem aici de când ne știm. Doar timpul trece mai greu aici”, a declarat presei unul dintre ciobanii venit cu oile în lunca Ponoriciului.