Lovitură dură pentru industria auto. Sute de români își vor pierde locul de muncă

Publicat: 24 mai 2024, 07:48, de Cristina Cohuț, în SOCIAL , ? cititori
Lovitură dură pentru industria auto. Sute de români își vor pierde locul de muncă
Sursa foto: freepik.com

În contextul unei economii în continuă schimbare, sectorul auto se confruntă cu un moment critic caracterizat de disponibilizări masive. Recent, autoritățile au făcut un anunț important pentru această industrie, stârnind îngrijorare în rândul angajaților.

Disponibilizări masive în sectorul auto. Anunțul făcut de autorități

Mai multe companii din sectorul auto din județul Arad au informat autoritățile despre planurile lor de a efectua concedieri colective, motivând decizia prin reducerea comenzilor pentru mașini electrice în Europa. În plus, unul dintre producătorii de componente a efectuat deja disponibilizări, afectând 97 de angajați.

„Au fost anunţate mai mult de 450 de disponibilizări în sectorul industriei automotive, în contextul în care s-au redus foarte mult comenzile pentru maşinile electrice. Aceste informaţii le am din discuţiile pe care le-am avut cu angajatorii, care ne notifică, potrivit legii, în perioada de preconcediere, adică în perioada aceea în care ei îşi pregătesc un număr de concedieri colective”, a spus Henteş.

450 de persoane ar putea avea de suferit

Până în prezent, doar una dintre companii a efectuat concedieri, afectând 97 de angajați care au aplicat pentru șomaj, a declarat directorul AJOFM. Cu toate acestea, el a subliniat că o parte semnificativă dintre cei disponibilizați ar putea fi angajați de alte companii din același sector, care sunt în continuare în căutare de personal și au manifestat interes pentru candidații disponibili.

Conform datelor furnizate de AJOFM, rata șomajului în județ este de 1,4%, una dintre cele mai scăzute din țară.

Pe de altă parte, platforma AJOFM Arad arată că există 789 de poziții vacante la 199 de angajatori, majoritatea în sectoarele transporturilor, construcțiilor, industriei auto și comerțului.

Ce pot face angajații concediați pe nedrept

Când un angajat este concediat din motive care nu au legătură cu comportamentul său, este important să știe că are dreptul la măsuri active de combatere a șomajului și la compensații.

Conform reprezentanților firmei de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, în România s-au înregistrat numeroase cazuri în care angajatorii au efectuat concedieri abuzive, încălcând dispozițiile Codului Muncii.

Aceștia afirmă că, în majoritatea cazurilor, angajatul a putut să conteste decizia de concediere în instanță și chiar să obțină câștig de cauză.

„Dacă instanța de judecată anulează decizia de concediere, angajatorul va fi obligat la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.

La solicitarea salariatului instanța care a dispus anularea concedierii va repune părțile în situația anterioară emiterii actului de concediere, însă dacă acesta nu solicită repunerea în situația anterioară, contractul individual de muncă va înceta de drept la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești”, spun reprezentanții casei de avocatură.