„Lovitură mascată” în Ucraina: Zelenski câștigă control extins asupra justiției, anticorupția devine decorativă

Publicat: 22 iul. 2025, 17:43, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
„Lovitură mascată” în Ucraina: Zelenski câștigă control extins asupra justiției, anticorupția devine decorativă

Într-o mișcare rapidă și surprinzătoare, Parlamentul Ucrainei a aprobat pe 22 iulie o lege care, potrivit opoziției și organizațiilor civice, subminează profund independența celor mai importante instituții anticorupție din țară: NABU (Biroul Național Anticorupție) și SAPO (Procuratura Specializată Anticorupție).

Actul normativ care vizează NABU și SAPO a fost adoptat fulgerător – într-o singură zi –, trecând prin comisii, votul în legislativ și fiind semnat de președintele Parlamentului, Ruslan Stefanchuk, scrie Interfax Ucraina.

Procurorul general, mâna dreaptă a lui Zelenski, capătă superputeri

Legea oferă procurorului general puteri extinse asupra anchetelor desfășurate de NABU și SAPO. Mai exact, acesta poate redistribui dosarele, emite instrucțiuni directe și chiar închide anchete la cererea apărării. Mai mult, poate delega atribuțiile SAPO altor procurori. Ruslan Kravchenko, procurorul general instalat recent, este perceput ca fiind apropiat de președintele Volodimir Zelenski.

Noua arhitectură legală plasează efectiv controlul asupra celor două agenții anticorupție în mâinile unei persoane numite direct de șeful statului. Cu alte cuvinte, independența instituțiilor construite cu sprijin occidental după Revoluția EuroMaidan este, potrivit criticilor, distrusă.

Reacții tăioase din interiorul sistemului

Instituțiile vizate au reacționat cu duritate. NABU a avertizat că legislația „subordonează” activitatea agenției și „desființează” sistemul anticorupție creat în ultimii zece ani. Directorul NABU, Semen Kryvonos, a declarat că acest pas poate afecta ireversibil parcursul euro-atlantic al Ucrainei.

Și SAPO a transmis că măsurile legale „marchează efectiv sfârșitul activității independente a agenției”. Oleksandr Klymenko, șeful SAPO, a subliniat gravitatea momentului, în timp ce Anastasiia Radina, președinta comisiei parlamentare anticorupție, a fost singura voce critică din tabăra partidului de guvernământ Slujitorul Poporului.

„Nu e vorba despre întărirea puterii procurorului general, ci despre transformarea SAPO într-o ficțiune bugetară”, a spus ea în plenul Parlamentului.

Partenerii occidentali, alarmați: „E un pas periculos”

Uniunea Europeană a reacționat rapid. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Guillaume Mercier, a transmis îngrijorarea profundă a Bruxellesului: „NABU și SAPO sunt esențiale pentru reforma Ucrainei. Dacă nu funcționează independent, nu putem vorbi de o luptă reală împotriva corupției.”

UE a amintit că sprijinul financiar acordat Ucrainei este condiționat de progrese clare în reformele judiciare, transparență și guvernare democratică – toate fiind acum puse sub semnul întrebării.

Arestări, percheziții și acuzații grave cu o zi înainte

Contextul legislativ tensionat este dublat de o serie de acțiuni dure împotriva celor două agenții. Cu doar o zi înainte de votul în Parlament, forțele de ordine – inclusiv SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) și Biroul de Investigații – au efectuat percheziții masive la sediile NABU și SAPO.

Cincisprezece angajați NABU sunt anchetați. Unul este acuzat de spionaj în favoarea Rusiei, altul de implicare în traficul de droguri și legături cu grupuri pro-ruse. Oficiali SBU susțin că acțiunile au fost motivate de suspiciuni privind infiltrări ale serviciilor secrete rusești.

Vitaliy Shabunin, una dintre cele mai vizibile figuri ale societății civile anticorupție, a fost acuzat de fraudă și de sustragere de la serviciul militar – acuzații pe care le respinge categoric.

Tymoshenko susține legea, opoziția acuză autoritarism

Fostul premier Yulia Tymoshenko a salutat noua lege, acuzând partenerii occidentali că au folosit NABU și SAPO pentru a „controla” Ucraina. Pe de altă parte, opoziția consideră că legislația servește unui plan mai larg de centralizare a puterii în jurul președintelui Zelenski, care, deși nu a semnat încă legea, deține controlul complet asupra mecanismului decizional.

Dezbaterea aprinsă despre viitorul justiției și reformelor din Ucraina capătă o nouă turnură. În timp ce războiul cu Rusia continuă, iar sprijinul internațional este vital, Kievul riscă să piardă încrederea aliaților săi exact în momentul în care are cea mai mare nevoie de ea.

Legea a ajuns pe masa președintelui Volodimir Zelenski, care are posibilitatea de a o bloca. Alegerea sa ar putea deveni un test esențial pentru angajamentul real al Ucrainei față de valorile democratice și lupta împotriva corupției.