Lovitură pentru Secția Specială: Avocatul general al CJUE arată că înființarea SIIJ încalcă legislația UE

Avocatul general al Curții de Justiție a UE (CJUE), Michal Bobek, este de părere că înființarea Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) încalcă legislația UE, conform unul comunicat al instituției.

Bobek arată că SIIJ e contrară legislației europene în absența unor garanții de independență față de politic.

”Avocatul general consideră că este dificil de susținut că înființarea SIIJ a fost justificată în mod clar, neechivoc și accesibil. În plus, reglementarea SIIJ nu oferă garanții suficiente pentru a înlătura orice risc de influență politică asupra funcționării și a compunerii sale”, se arată în comunicatul Curții de Justiție a UE.

Conform sursei citate, avocatul general Bobek propune CJUE să declare că dreptul Uniunii se opune înființării unei secții de parchet specifice cu competență exclusivă pentru infracțiunile săvârșite de magistrați dacă înființarea unei astfel de secții nu este justificată de motive reale și suficient de importante și dacă ea nu este însoțită de garanții suficiente pentru a înlătura orice risc de influență politică asupra funcționării și compunerii sale.

Opinia avocatului general al CJUE a fost exprimată în cauza inițiată la Curte de Forumul Judecătorilor, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și câteva instanțe din România. Opinia avocatului general este un pas preliminar în proces, decizia definitivă urmând să fie luată de Curte.

Bobek mai arată că rapoartele periodice adoptate de Comisia Europeană în temeiul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) ”nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, dar trebuie luate în considerare în mod corespunzător de acest stat membru”.

Comunicatul integral AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole