Lovitură sub centură pentru micii fermieri care vor să obțină micrograntul de 5.000 euro. Ce li se cere acum

Publicat: 25 mai 2022, 20:45, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Lovitură sub centură pentru micii fermieri care vor să obțină micrograntul de 5.000 euro. Ce li se cere acum
bani, șpagă, mită

Așteptat cu interes ridicat în piață de către micii fermieri, micrograntul de 5.000 euro se dovedește din start o mare iluzie pentru mulți, decât un program ușor de accesat. În timp ce toată lumea își făcea planuri să-și încerce norocul, știut fiind faptul că banii se dau pe principiul primul venit, primul servit, existând riscul ca fondurile să se termine chiar din prima zi, micii fermieri s-au trezit dintr-odată că li se mai cere un act în plus.

Deși ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, s-a lăudat de nenumărate ori că face tot posibilul să îi scape pe fermieri de povara hârtiilor, iată că realitatea îl contrazice.

Concret, micii fermieri (PFA, II și IF) au aflat, abia miercuri, când a fost publicat pe site-ul APIA Ghidul solicitantului, că au nevoie la dosar și de o procură notarială, ceea ce nu se cere, însă, în cazul IMM-urilor, pentru care se solicită o simplă împuternicere, motiv de interpretări, pe bună dreptate.

Dincolo de faptul că undeva la câteva zeci de mii de fermieri se vor îngrămădi la notar, joi, adică cu o zi înainte de deschiderea măsurii, mulți își pun chiar întrebarea dacă nu cumva fondurile au fost din start date cu dedicație către IMM-uri.

„Este din nou o bătaie de joc pentru fermele mici, fermele de familie și gospodăriile țărănești. Fermierii aceștia pe data de 27, când se va deschide măsura, trebuie să aducă o procură notarială. Țăranul român are 24 de ore la dispoziție ca să caute un notar în cel mai apropiat oraș, cu alte cuvinte să mai plătească niște bani, să vadă dacă cumva are șansa să obțină acea procură și să intre la finanțare. Avem în România 30-40.000 de fermieri care mâine vor fi la notar, dacă nu cumva cine a știut de această reglementare îi are deja pregătiți la pachet  sau poate credem că nici aceste 50 milioane euro nu ni se cuvin, pentru că dacă mai rămân bani, se duc în partea cealaltă la gangsterii cu mii de hectare”, a declarat pentru Puterea Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli din Olt.

El spune că forma finală a măsurii este cu totul alta decât cea discutată cu fermierii, care abia în momentul publicării pe site-ul APIA au aflat de această modificare.

Potrivit infomațiilor comunicate de Ministerul Agriculturii, înscrierile pentru măsura „Microgranturi în domeniul agroalimentar” încep în data de 27 mai 2022 și se vor încheia după epuizarea fondurilor alocate. Cererile se finanțează în ordinea depunerii, iar ajutorul financiar nerambursabil sub formă forfetară este în valoare de 5.000 euro/beneficiar.

Cine sunt beneficiarii 

Microgranturile se acordă pe bază de contract de acordare a ajutorului de stat încheiat cu următoarele categorii de beneficiari:

  • microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii care fac dovada prin situațiile financiare depuse că nu dețin salariați cu contract individual de muncă la data de 31 decembrie 2019, cu activitate economică în domeniile de activitate cu codurile CAEN REV 2 prevăzute în anexa OUG din 6 mai 2022;
  • persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II) și întreprinderile familiale (IF), astfel cum sunt reglementate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare, cu activitate economică în domeniile de activitate cu codurile CAEN REV 2 prevăzute în anexa OUG din 6 mai 2022 (Ordonanța de Urgență nr. 61 din 6 mai 2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru entităților din domeniul agroalimentar cu finanțare din fonduri externe nerambursabile).

Acord de la UE

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 25 mai 2022, schema de ajutor de stat, în valoare totală de 300.000.000 de euro, introdusă prin OUG nr. 61/2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi şi granturi pentru capital de lucru entităților din domeniul agroalimentar cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

Proiectul „Microgranturi în domeniul agroalimentar”, parte a acestei scheme de ajutor de stat, este implementat de  MADR, prin intermediul APIA. În acest sens, a fost semnat contractul cu AM POC din cadrul MIPE pentru accesarea fondurilor în valoare totală de 50 000 000 de euro, informează Ministerul Agriculturii.

Beneficiarii sunt persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, microîntreprinderile și întreprinderile mici şi mijlocii,

„Continuăm să sprijinim fermierii români să producă alimente pentru noi toți, în contextul crizelor succesive care le-au perturbat activitatea în ultimii ani. Le mulțumesc colegilor din guvern și mă bucur că am reușit să direcționăm 300 de milioane de euro pentru capitalizarea fermelor și  unităților de producție, bani europeni care inițial erau prevăzuți în Programul Operațional Competitivitate. Ne vom asigura că fondurile vor ajunge cât mai curând la beneficiari, astfel încât aceștia să continue să asigure hrana populației. Voi depune în continuare toate eforturile pentru a direcționa spre agricultura și industria alimentară românească fonduri din toate sursele disponibile, inclusiv cele care sunt alocate altor domenii, dar riscă să nu fie utilizate”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.