Lucian Bode anunță care sunt scenariile României pentru Schengen

Publicat: 09 dec. 2022, 14:53, de Florentin Lucaniuc, în POLITICĂ , ? cititori
Lucian Bode anunță care sunt scenariile României pentru Schengen

Ministrul Afacerilor Interne spune că aderarea României la spaţiul Schengen ar putea fi pusă pe ordinea de zi la următorul Consiliu Justiţie şi Afaceri Interne, în martie, sau la orice alt Consiliu extraordinar.

„Regulile sunt foarte clare – o decizie de aderare a României la spaţiul Schengen poate fi luată doar în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, secţiunea Afaceri Interne. Următorul Consiliu JAI ordinar este programat pentru luna martie, dacă până atunci va exista un Consiliu extraordinar şi Preşedinţia în exerciţiu cehă a Uniunii, Preşedinţia viitoare suedeză de la 1 ianuarie va agrea împreună cu Comisia, cu statele candidate România şi Bulgaria să introducă pe ordinea de zi acest punct în înţelegerea serviciului juridic al Comisiei, nu este nevoie să parcurgem toate procedurile parcurse deja, ci efectiv este nevoie de un vot şi de unanimitate”, a afirmat Bode, înainte de şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.

El a explicat că noua procedură de evaluare a unui stat candidat la spaţiul Schengen este mai simplă.

„Pe noua procedură lucrurile sunt mai simple. (…) Lucrurile sunt relativ mai simple. Deocamdată niciun stat nu a fost evaluat pe noua procedură. Rămâne să vedem la Consiliul (European) de săptămâna viitoare dacă va fi luat în discuţie, deşi nu este pe agendă, subiectul migraţiei este, dar inevitabil sunt convins că se va discuta şi acest subiect. Deocamdată rămânem în acest scenariu cu posibilitatea punerii pe ordinea de zi la următorul Consiliu JAI din martie sau la orice alt consiliu extraordinar”, a transmis ministrul.