Ipoteză șoc: Lucrările la rețeaua de gaze au „ajutat„ la surparea centrului orașului Slănic-Prahova

Publicat: 27 apr. 2024, 11:42, de Ion Teleanu, în Exclusive , ? cititori
Ipoteză șoc: Lucrările la rețeaua de gaze au „ajutat„ la surparea centrului orașului Slănic-Prahova

Surparea unei străzi din orașul Slănic-Prahova a condus la evacuarea a peste 40 de persoane, inclusiv a celor care lucrează la poliție, dar nici până acum nu se știe exact cauza care a generat acest dezastru, însă deja a apărut o ipoteză șoc.

Strada din centrul stațiunii Slănic-Prahova, care s-a surpat joi dimineața, este închisă circulaței și astăzi, iar peste 40 de persoane au fost deja evacuate, inclusiv angajații postului de poliție.

Ipoteze, supoziții și nicio explicație clară a dezastrului de la Slănic

Însă niciun oficial nu a precizat care a fost cauza surpării din acea zonă, dar în schimb s-au lansat o mulțime de ipoteze. Numai că, în tot acest haos al dezastrului, nu s-a luat în calcul că înaintea surpărilor s-au efectuat lucrări de conectare a orașului la rețeaua de gaze.

Investiția la rețeaua de gaze este realizată de către Consiliul Județean Prahova, condus până de curând de Iulian Dumitrescu, cel aflat sub control judiciar pentru o mită de 3,2 milioane de euro. Din imaginile puse la dispoziție chiar de ISU Prahova și IGSU se poate observa că în zona unde s-a prăbușit strada au fost efectuate lucrări de înființare a rețelei de gaze (vezi FOTO) atât de-a lungul străzii cât și perpendicular pe stradă. Mai mult, se poate vedea că recent a fost turnat un start proaspăt de asfalt peste locul unde trece conducta de gaze.

„Apele subterane au plecat haotic pe traseele create de șanțurile pentru gaze”

Tot din imaginile furnizate de IGSU se poate vedea că acel crater s-a format și s-a adâncit cel mai mult la intersecția dintre cele două lucrări la rețeaua de gaze.

„Priviți cu atenție la pozele de la locul prăbușirii, că se vede cum a fost acoperită țeava de gaze cu un strat de asfalt proaspăt. La Slănic este o geologie specială și, ca atare, la efectuarea lucrărilor de alimentare cu gaze trebuie ținut cont de acest specific al locului, atât de către proiectant și constructor, dar și de beneficiar, adică Consiliul Județean Prahova.

La lucrările pentru realizarea  rețelei  de gaze de la Slănic era obligatoriu avizul geologic, știut fiind că în zonă se află mari zăcăminte de sare. Practic, prin lucrările la rețeaua de gaze au fost deranjate apele subterane care au plecat haotic pe traseele create de șanțurile pentru gaze și, astfel, s-a ajuns la formarea acelui crater în centrul orașului”, a precizat, pentru PUTEREA,  un specialist de la Salrom.

Rămâne de văzut dacă instituțiile abilitate ale statului vor verifica documentele care au stat la baza demarării acestei investiții de alimentare cu gaze finanțată de Consiliul Județean Prahova, inclusiv avizul geologic.