Ludovic Orban: „Am demarat procedura de revocare a Avocatului Poporului”

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat marţi, 16 februarie, că Parlamentul a demarat procedura pentru revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber.

Unul dintre motivele care stau la baza revocării este acela că Avocatul Poporului a avut o atitudine nepotrivită în timpul pandemiei, „care a generat extrem de multe probleme în apărarea sănătăţii şi vieţii oamenilor”.

„Am demarat procedura privitoare la revocarea Avocatului Poporului. Este o procedură care în legislatura trecută a fost demarată de grupurile parlamentare ale PNL. Solicitarea grupurilor parlamentare, formulată în legislatura trecută, nu a fost trimisă spre comisiile juridice comune. Birourile permanente reunite au refuzat să deruleze procedurile din Legea Avocatului Poporului şi procedurile regulamentare”, a declarat Orban la finalul şedinţei Birourilor permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului, scrie Agerpres.

El a explicat că, dincolo de sesizarea PNL în acest sens, există şi o alta depusă de deputatul PNL Florin Roman, care a fost însuşită şi susţinută şi de grupurile parlamentare din Camera Deputaţilor şi Senat ale USR PLUS şi ale PNL.

„Urmează ca, într-un termen de două săptămâni, cel mult, comisiile juridice să analizeze această solicitare, să prezinte un raport care să fie transmis plenului”, a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor. 

Ludovic Orban a explicat că solicitarea de revocare a Avocatului Poporului se bazează „pe faptul că a generat excepţii de neconstituţionalitate la Curtea Constituţională care au fost respinse de CCR, pe atitudinea pe care a avut-o în perioada pandemiei, care a generat extrem de multe probleme în apărarea sănătăţii şi vieţii oamenilor, şi, în general, pe conduita partizană pe care a avut-o în raport cu procesul de legiferare şi, mai ales, cu proiectele de lege adoptate de Parlament”.

Întrebat dacă în coaliţie s-a stabilit numele celui care ar putea să o înlocuiască pe Weber, președintele USR PLUS, Dan Barna, a spus:

„Discuţia nu e la momentul ăla. Deocamdată analizăm la nivel de activitate a instituţiei. Din moment ce acum analizăm, nu am ce să adaug. Este un subiect pe care îl avem în vedere, e tot ce am de menţionat la momentul acesta. Din punctul meu de vedere, coaliţia analizează activitatea instituţiei Avocatului Poporului, în funcţie de această analiză, vom lua o decizie”, a explicat vicepremierul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...