Lukașenko, contestat de zeci de mii de manifestanţi chiar de ziua lui

Manifestații la care sunt prezente zeci de mii de persoane au loc în Belarus, participanții denunţând regimul lui Aleksandr Lukaşenko.

În ciuda faptului că președintele Lukașenko a împoinit astăzi 66 de ani, sau, poate, tocmaoi de aceea, zeci de mii de persoane s-au adunat în centru orașului Minsk.

Conform AFP și dpa, în pofida prezenţei masive a forţelor de ordine însoțite de vehicule blindate, care au împiedicat mai multe coloane de opozanţi să se ralieze protestelor, centrul capitalei belaruse este plin de lume, mai ales în Piaţa Octombrie şi în cea a Independenţei, dar şi lângă Monumentul Steaua (Zvezda), protejat de armată.

Manifestanţii poartă drapele în culorile opoziţiei, albastru şi roşu, şi scandează sloganuri împotriva lui Lukaşenko.

În mai multe locuri din centru, forţele de ordine au intervenit la începutul manifestaţiei, în jurul orelor locale 14:00 (11:00 GMT), arestând mai multe zeci de persoane.

Mulţi dintre manifestanţi ironizeau în sloganurile lor aniversarea de 66 de ani a lui Lukaşenko. Unii duceau chiar un sicriu decorat cu un gândac, după cum este poreclit Lukaşenko de către detractorii săi.

Felicitări de la Vladimir Putin

Situația tensionată din Belarus nu pare să-l fi impresionat pe reşedintele rus Vladimir Putin. Acesta l-a contactat astăzi telefonic pe omologul său belarus, Aleksandr Lukaşenko, pentru a-l felicita de ziua sa de naştere şi a îl invita într-o vizită la Moscova.

„A fost stabilită o întrevedere la Moscova în următoarele săptămâni”, a clamat un comunicat al Kremlinului după apelul telefonic al lui Putin.

Putin a declarat în urmă cu câteva zile că este pregătit să desfăşoare forţe în Belarus dacă protestele postelectorale degenerează în această ţară, cerând totodată părţilor o soluţionare negociată.

Miniştrii de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au ajuns vineri la un acord politic cu privire la instituirea de sancţiuni împotriva a circa 20 de oficiali apropiaţi preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...