Luminile și umbrele repunerii profesorului Mircea Beuran în funcția de șef al Secției de Chirurgie de la Spitalul Floreasca

Publicat: 15 feb. 2022, 10:59, de Puterea.ro, în News , ? cititori
Luminile și umbrele repunerii profesorului Mircea Beuran în funcția de șef al Secției de Chirurgie de la Spitalul Floreasca
Victor Costache si Mircea Beuran

Curtea de Apel București a decis săptămâna trecută că profesorul Mircea Beuran trebuie repus în funcția de șef al Secției de Chirurgie, iar Spitalul Floreasca este obligat să îi plătească și despăgubiri. 

Numai că, cei care au pus umărul la aceea vreme la demiterea profesorul Mircea Beuran nici usturoi n-au mâncat și nici gura nu le miroase, dar, în schimb, vor trebui să răspundă la cele zece întrebări pe care PUTEREA le-a pus la vremea respectivă.

Remember decembrie 2019

Povestea demiterii profesorului Mircea Beuran a început imediat după instalarea cabinetului Orban, mai exact după ce intrase în conflict cu ministrul Sănătății, Victor Costache, care vroia să privatizeze Spitalul Floreasca, iar acesta s-a opus de atunci. Practic, totul a început pe 28 decembrie 2019, când deputatul USR Emanuel Ungureanu a anunțat că o femeie de 66 de ani a suferit arsuri în timpul unei operații la Spitalului Clinic de Urgență București (Spitalul Floreasca), după care a murit. Pacienta a fost dezinfectată cu o soluție de mâini care avea o concentrație mare de alcool și nu trebuia folosită în același timp cu bisturiul electric.

În urma acestui deces s-a declanşat un scandal imens, medicul Mircea Beuran a fost demis din funcția de șef de secție din cadrul Spitalului Floreasca din Capitală după cercetarea administrativă care a fost declanşată de conducerea Spitalului Clinic de Urgență București. Ministerul Sănătății condus de către Victor Costache anunța ulterior, prin intermediul unui comunicat de presă, că „În urma analizei întregului material probator avut la dispoziție, concluziile cercetării administrative dispuse de SCUB arată că incidentul s-a produs ca urmare a unor erori umane, comise de către echipa operatorie.

Din raport reiese că prof. dr. Mircea Beuran, ca șef al Secției Clinice de Chirurgie III a incălcat 10 obligații din cele 33, asumate prin contractul de administrare al secției. Date fiind măsurile dispuse din cercetarea administrativă s-a luat, printre altele, și decizia incetării contractului de administrare a prof. dr. Mircea Beuran, din calitatea de șef al Secției Clinice de Chirurgie III”.

Anterior cercetării administrative, Direcția de Sănătate Publică a sancționat managementul Spitalului Floreasca cu o amendă în valoare de 200.000 de lei. Și tot Direcția Sanitară din Ministerul Sănătăţii a aplicat amenzi în valoare totală de 30.000 lei, după cum urmează: 20.000 de lei amendă pentru spital, iar restul de 10.000 de lei se împart între cei care au făcut parte din echipa care a desfăşurat intervenția chirurgicală.

La acea vreme, mai multe instituții ale statului au efectuat  controale al căror rezultate, la unele le-am aflat, iar la altele nu. Însă, în acest scandal au existat și încă există o mulțime de necunoscute, dar și multe, multe întrebări fără răspuns până la această oră.

Decalogul umbrelor din scandalul Floreasca

Au trecut doi ani de la scandalul demiterii profesorului Mircea Beuran și nici până azi nu am aflat răspunsul la următoarele zece întrebări:

 1. Care este relația dintre ministrul Sănătății, Victor Costache, secretarul de stat Horațiu Moldovan și deputatul Emanuel Ungureanu?

 2. Ce s-a discutat între ministrul Sănătății Victor Costache și profesorul Mircea Beuran privind transferul organizării rezidențiatului către universitățile private? Dar și ce opinii au avut cei doi referitor la excluderea chirurgilor din Comisia medicală de oncologie, ca astfel să se poată controla cei circa 500 de milioane de euro destinați a fi cheltuiți de clinicile private pentru tratarea pacienților, dar când bolnavul ajunge în faza terminală nu i se mai poate face nimic la privat și, atunci, este transferat la spitalele de stat?

 3. Este adevărat că șeful de secție de la chirurgia Spitalului Floreasca nu are în subordine blocul operator de la secție și nici pe cel de la UPU, ci există un medic coordonator pentru aceste blocuri operatoare? Și în aceste condiții, este adevărat că acest medic coordonator pe numele său Gabriel Constantinescu are poate cea mai mare culpă în decesul pacienței arse cu bisturiul electric, dar, surprinzător, a doua zi după declanșarea scandalului, a fost promovat ca director medical al Spitalului Floreasca, și, imediat, în mod ilegal, și-a luat concediu fără plată, și n-a mai venit la serviciu nici până azi?

 4. Cât este oare de adevărat că în afara oricărei prevederi medicale, se folosește folia de plastic ca să acopere masa de operație sau e o procedura obișnuită pentru ca asistentele să nu mai curețe masa de operaţie? Dar oare medicul coordonator ce trebuia să facă?  Oare numai la această operație, pe masa pregătită de această intervenție chirurgicală s-a pus folie de plastic sau era o procedură uzitată la toate intervențiile chirurgicale din această secție?

 5. Oare este adevărat că aparatul care a luat foc (bisturiul electric) a fost investigat la 2-3 zile zile după incident de cei care asigurau mentenanța? Au fost oare întocmite documente constatoare despre acest caz, ce anume documente au fost întocmite şi ce se menționa în raportul constatator?.  

 6. Când s-a emis decizia de destituire din funcția de șef secție a chirurgului Mircea Beuran s-au respectat prevederile Codului Muncii? De ce oare prin această decizie s-a luat și dreptul de practică a medicului Mircea Beuran ca chirurg medic primar în cadrul secției Chirurgie?

 7. Când a fost numită comisia de anchetă disciplinară și cine a făcut parte din această comisie? Oare acea comisie disciplinară a luat note explicative de la toți cei implicați în acest caz? Ce sancțiuni a propus acea comisie de disciplină și dacă managerul de spital a fost de acord cu sancțiunile dispuse de comisie sau chiar le-a majorat?

 8. Care este explicația directorului Inspecției Sanitare de Stat, Maria Mioara Comana, sora lui Cornel Comana, prietenul de o viață a lui Liviu Dragnea, despre care-spus că s-a sinucis într-un avion din America de Sud,de a aplica amenzii totale de 30.000 de lei, 20.000 pentru spital şi 10.000 pentru medici şi asistente ?

 9. Oare ce răspuns public va da președintele Klaus Iohannis despre întâlnirea recentă cu un cetățean străin  privind realizarea campusului universitar medical de la Mogoșoaia?

 10. Ce rol  a jucat jucat deputatul Remus Borza în numirea ministrului Sănătății, Victor Costache,şi care a fost motivul pentru numirea acestuia pe funcția de consilier onorofic al premierului Ludovic Orban, la doar două zile după declanșarea scandalului de la Spitalul Floreasca de către deputatul USR Emanuel Ungureanu (Remus Borza este și astăzi consilierul onorofic al premierului Nicolae Ciucă pe probleme economice și a fost al lui Florin Cîțu)? 

Gura păcătorului, adevăr grăiește

După anunțarea deciziei Curții de Apel București de repunere pe funcție a profesorului Mircea Beuran, fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, în prezent consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă, a trimis un drept la replică pentru PUTEREA prin care demonstrează că cine se scuză, se acuză. 

”Am sesizat că în ultimele zile a apărut o informație pe care mass-media din România o tot rostogolește în mediul on-line, cu privire la decizia definitivă a Curții de Apel București prin care profesorul Mircea Beuran a câștigat dreptul de a fi reinstalat la sefia Secției de Chirurgie a Spitalului Clinic de Urgență București, și anume că eu l-aș fi demis pe 6 ianuarie 2020 din această funcție. Revin și spun încă o dată că decizia de demitere a profesorului a fost luată de managerul spitalului de la acea dată, în urma cercetării administrative dispuse de spital, ca urmare a acelui eveniment nefericit (o pacientă a luat foc pe masa de operație). Ministerul Sănătății are atribuțiuni legate doar de numirea membrilor în Consiliului de Administrație al spitalului și a directorului interimar, până la organizarea concursului. Ministrul nu poate dispune schimbarea din funcție a șefilor de secție, cum nu poate dispune nici măcar concedierea sau angajarea medicilor în spitale” a precizat Victor Costache.

Dar, imediat se contrazice în ceea ce afirmă, recunoscând că a fost implicat în demiterea profesorului Mircea Beuran.

Victor Costache: ”Eu am dispus atunci demiterea acestuia doar din funcția de președinte a Comisiei Ministerului Sănătății de Chirurgie Generală”

”La acea dată, Ministerul Sănătății a informat opinia publică printr-un comunicat de presă despre această demitere, în care a prezentat și concluziile raportului care au condus la luarea acelei măsuri împotriva profesorului Beuran. Incidentul a fost verificat și de Corpul de Control al Ministerului Sănătății, cât și de Inspecția Sanitară de Stat, iar concluziile au fost prezentate într-o conferință de presă organizată la Ministerul Sănătății în care am precizat încă o dată că decizia de schimbare a lui Mircea Beuran a fost luată de managerul spitalului, iar eu am dispus atunci demiterea acestuia doar din funcția de președinte a Comisiei Ministerului Sănătății de Chirurgie Generală”, a subliniat Victor Costache pentru PUTEREA.

Practic, prin faptul că incidentul a fost verificat de ”Corpul de Control al Ministerului Sănătății, cât și de Inspecția Sanitară de Stat”, demonstrează că el a dispus controlul întrucât cele două enitități sunt sub controlul ministerului condus atunci de ministrul Victor Costache.

Dar, acesta nu spune de ce s-a grăbit să-l demită pe profesorul Mircea Beuran din funcția de președinte a Comisiei Ministerului Sănătății de Chirurgie Generală și de ce a luat dreptul de practică a medicului Mircea Beuran ca chirurg medic primar în cadrul secției Chirurgie? De ce oare?