Lumința Odobescu, întrunire cu miniștrii afacerilor externe din UE. Discuții privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

Publicat: 18 mart. 2024, 10:47, de Cezar Andrei, în POLITICĂ , ? cititori
Lumința Odobescu, întrunire cu miniștrii afacerilor externe din UE. Discuții privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei
Lumința Odobescu, întrunire cu miniștrii afacerilor externe din UE

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, se va întâlni luni, la Brixelles, cu omologii săi din statele membre UE, în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Externe, unde se va discuta despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situația din Belarus și criza din Orientul Mijlocuiu.

Lumința Odobescu, întrunire cu miniștrii afacerilor externe din UE

”Miniștrii de externe europeni vor avea un schimb de opinii cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situația din Belarus și evoluțiile de securitate din Orientul Mijlociu. De asemenea, vor avea o discuție informală cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken – prin video-conferință. Discuțiile privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei vor viza, cu precădere, evaluarea ultimelor evoluții de securitate, sprijinul multidimensional al UE, cu accent pe cel militar, politica de sancțiuni împotriva Rusiei și combaterea eludării măsurilor restrictive în vigoare. Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba va interveni prin video-conferință pentru a prezenta situația din teren și prioritățile Ucrainei”, transmite MAE.

În ceea ce privește Balarusul, temele de discuție se vor axa pe deteriorarea drepturilor omului și a condițiilor pentru activitatea presei independente, creșterea represiunii asupra opoziției, precum și complicitatea regimului de la Minsk cu Moscova, prin susținerea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

”Dezbaterile privind criza din Orientul Mijlociu se vor concentra pe aspectele cele mai stringente, respectiv situația umanitară extrem de dificilă din Fâșia Gaza și necesitatea eliberării tuturor ostaticilor aflați în captivitatea Hamas. În context, va fi abordată și situația de securitate din Marea Roșie, inclusiv din perspectiva activității operațiunii UE de protejare a libertății de navigație și a traficului maritim din această regiune (EUNAVFOR ASPIDES)””, se menționează în finalul comunicatului.