Macroeconomic stăm bine: România este pe locul 25 în topul complexității economiei

Vestea bună este că un studiu al universității Harvard, The Atlas of Economic Complexity, ne plasează pe locul 25 din 133 de economii ale lumii, la nivelul anului 2018. vestea mai puțin bună este că și în 2013, la precedentul studiu, aveam aceeași valoare a indicelui, de 1,09, adică am stagnat.

Deși majoritatea statelor europene sunt peste noi, depășim state precum Olanda, Spania, Estonia și Portugalia. Important este că avem potențial și dacă am reuși o creștere economică constantă de 3% a PIB pe an, am putea avansa mai rapid decât statele deja dezvoltate.

Studiul este realizat în funcție de bunurile şi serviciile cu un grad mai mare de prelucrare exportate de fiecare țară în parte. Principalele sectoare responsabile pentru exportul românesc sunt transportul, componentele auto, maşinile şi IT&C.

Asia se află pe primul loc

Pe primul loc în top se află Japonia, cu un indice de 2,43, mult peste ocupanta locului secund, Elveția, cu 2,17. Coreea de Sud se află pe locul al treilea, cu 2,11 puncte, urmată de Germania cu 2,09 și Singapore cu 1,85 puncte.

În clasamentul celor mai mari exportatori ai lumii, România ocupă locul 40, cu exporturi totale de 107 miliarde de dolari în 2018. Şi, conform indicatorului PIB pe capita, România ocupă poziţia 45 în topul celor mai bogate ţări din lume după o creştere de 5,2% pe an în perioada 2014-2018.

În 2005, România ocupa locul 38 în acest top, iar în 2010 avansasem până pe 28.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...