Macroeconomic stăm bine: România este pe locul 25 în topul complexității economiei

Vestea bună este că un studiu al universității Harvard, The Atlas of Economic Complexity, ne plasează pe locul 25 din 133 de economii ale lumii, la nivelul anului 2018. vestea mai puțin bună este că și în 2013, la precedentul studiu, aveam aceeași valoare a indicelui, de 1,09, adică am stagnat.

Deși majoritatea statelor europene sunt peste noi, depășim state precum Olanda, Spania, Estonia și Portugalia. Important este că avem potențial și dacă am reuși o creștere economică constantă de 3% a PIB pe an, am putea avansa mai rapid decât statele deja dezvoltate.

Studiul este realizat în funcție de bunurile şi serviciile cu un grad mai mare de prelucrare exportate de fiecare țară în parte. Principalele sectoare responsabile pentru exportul românesc sunt transportul, componentele auto, maşinile şi IT&C.

Asia se află pe primul loc

Pe primul loc în top se află Japonia, cu un indice de 2,43, mult peste ocupanta locului secund, Elveția, cu 2,17. Coreea de Sud se află pe locul al treilea, cu 2,11 puncte, urmată de Germania cu 2,09 și Singapore cu 1,85 puncte.

În clasamentul celor mai mari exportatori ai lumii, România ocupă locul 40, cu exporturi totale de 107 miliarde de dolari în 2018. Şi, conform indicatorului PIB pe capita, România ocupă poziţia 45 în topul celor mai bogate ţări din lume după o creştere de 5,2% pe an în perioada 2014-2018.

În 2005, România ocupa locul 38 în acest top, iar în 2010 avansasem până pe 28.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Anunţ serios făcut între un Bentley şi un Lamborghini de jucărie:...

Virgiliu Nanu, preşedintele PSD Prahova şi prefectul judeţului, şi-a anunţat demisia pentru a candida la preşedinţia Consiliului Judeţean Prahova. "Am făcut tot necesarul pentru a...

600 de elevi din Sectorul 5 vor beneficia de sprijin financiar...

Primăria Sectorului 5, împreună cu Fundația Tinmar, lansează programul de burse „Educație pentru viitor- Bursele Fundatiei Tinmar”, program care are ca scop stimularea performanței...