Mafia imobiliară din Popești Leordeni a intrat în atenția DNA (EXCLUSIV)

Publicat: 25 nov. 2022, 11:00, de Cezar Amariei, în News , ? cititori
Mafia imobiliară din Popești Leordeni a intrat în atenția DNA (EXCLUSIV)

Cutremur de mare intensitate în domeniul construcțiilor din Popești – Leordeni. Nu sunt afectate clădirile, ci dezvoltatorii și mai mulți șefi din primăria condusă de primarul Petre Iacob „Pitre”. Ancheta este în plină desfășurare și se preconizează un final ce va duce la prăbușirea măcar a unei părți din caracatița imobiliară locală.

Mai mulți dezvoltatori din Popești – Leordeni sunt în prezent anchetați de DNA referitor la dare de mită și falsuri în autorizațiile de construcție, ne-au declarat surse apropiate anchetei. O parte dintre audieri au avut deja loc, altele sunt în curs.

Pe măsură ce dezvoltatorii dau declarații se conturează și un cerc de suspecți la vârful primăriei conduse de primarul Petre Iacob „Pitre”. Edilul este deja obișnuit să se întâlnească cu procurorii, fiind trimis în judecată pentru abuz în serviciu.

Nereguli în achizițiile publice

Abuzul în serviciu pentru care este deja cercetat „Pitre” nu este singura neregulă de la primăria pe care o păstorește. După cum arăta o analiză Puterea.ro, mai multe lucrări de reparații, studii de fezabilitate sau achiziții de aparatură ori mobilier au fost făcute după bunul plac al autorităților din Popești Leordeni.

S-a folosit achiziția directă, deși se impunea organizarea de licitații. Metoda „fragmentării”, aleasă de edili, este caz de manual pentru procurorii DNA și are corespondent în codul penal la articolul pe care Petre Iacob îl cunoaște deja foarte bine: „abuzul în serviciu”.

Cel mai evident caz a avut loc anul trecut când, în decurs de patru minute, administrația orașului a lansat patru cereri de ofertă ce vizau studii de fezabilitate pentru mai multe lucrări de construcții. Semn că lucrurile erau deja aranjate, toate cele patru solicitări au primit oferte (aceeptate) în mai puțin de zece minute.

Timp în care nu ar fi reușit nici măcar să parcurgă caietul de sarcini, nicidecum să și propună variante de preț, să completeze formularele și să urce documentele în sistemul electronic de achiziții.

Găuri de milioane în bugetul Popești – Leordeni

Șirul problemelor continuă. Ultimul control al Curții de Conturi arată că aproape 500 de proprietăți din Popești – Leordeni erau taxate în 2020 la nivel de clădiri nerezidențiale, deși ele erau cât se poate de rezidențiale.

Achitau astfel taxe mai mici către bugetul local, generând un minus la buget de peste 7,3 milioane de lei.

„Nestabilirea, neevidențierea şi neurmărirea încasării unor venituri suplimentare estimate în sumă de 7.353.178,48 lei, reprezentând impozit pe clădiri datorat de un număr de 466 contribuabili persoane fizice care dețin în proprietate clădiri nerezidențiale, în condițiile în care figurează ca rezidențiale în baza de date a organului fiscal”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Am încercat să aflăm de la Primăria Popești – Leordeni cum a reacționat la paguba imputată. Am cerut un punct de referitor la prejudiciul de peste 7,3 milioane, dacă a fost contestat și cine se face vinovat. Dinspre administrația locală am primit doar multă liniște.

Problemele penale ale lui „Pitre”

Abuzul în serviciu este o speță deja bine cunoscută de primarul oraşului Popeşti-Leordeni, Petre Iacob. Sub aceste acuzații a fost trimis în judecată pe 10 mai 2022 de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu.

Conform ziarului adevarul.ro, care citează un document al parchetului, primarul ar fi dispus, între 2020 – 2021 „plata, din Bugetul public local al Primăriei Oraşului Popeşti-Leordeni a 86 de facturi fiscale emise de Vodafone România SA şi Orange SA pentru abonamentul de comunicaţii electronice”, „folosit de inculpatul Stoian Petrică, fără ca acesta să fie angajat al Primăriei Oraşului Popeşti-Leordeni sau consilier local”.

Prejudiciul reclamat este de 17.902,14 lei. Cauza este disjunsă din alt dosar, al fostului consilier judeţean de Ilfov, Petrică Stoian, acuzat de DNA că ar fi intervenit la primarul oraşului Popeşti-Leordeni pentru a emite autorizaţii de construire pentru mai mulţi dezvoltatori imobiliari.

„Am dat o cartelă telefonică unui fost consilier local diferenţele de cost vizavi de abonament au fost plătite lunar. Nu am avut nicio intenţie să prejudiciez bugetul local cu circa 100 de ron pe lună şi am dovedit că acest consilier şi-a făcut treaba.

Eu, la cabinetul primarului, aveam două abonamente dintr-un pachet de circa 180 de cartele, pe care şi dacă le foloseam şi dacă nu le foloseam, ca să ne înţelegem, abonamentele se plăteau.

Eu nu dispun plata, eu aprob plata, trece prin mai multe filtre, se dă viză de control preventiv, de legalitate, eu sunt al patrulea care aprob, am toată documentaţia în spate, din păcate răspund numai eu”, a explicat Petre Iacob pentru „Adevărul” care este situația în dosarul cartelelor telefonice.