Metoda ilegală prin care Petre Iacob „Pitre”, primarul din Popești Leordeni, a evitat licitații de milioane

Lucrări de reparații, studii de fezabilitate sau achiziții de aparatură ori mobilier au fost făcute după bunul plac al autorităților din Popești Leordeni, prin achiziție directă, deși se impunea organizarea de licitații. Metoda „fragmentării”, aleasă de edili, este caz de manual pentru procurorii DNA și are corespondent în codul penal, la articolul despre „abuz în serviciu”.

O analiză Puterea.ro asupra achizițiilor directe făcute de primăria Popești Leordeni în ultimii cinci ani scoate la iveală numeroase astfel de situații în care, în loc să se organizeze o licitație, s-a preferat împărțirea bugetului în loturi ce permiteau achiziția directă.

Ce licitații au fost evitate

Cel mai evident caz a avut loc anul trecut când, în decurs de patru minute, administrația orașului a lansat patru cerei de ofertă ce vizau studii de fezabilitate pentru mai multe lucrări de construcții. Semn că lucrurile erau deja aranjate, toate cele patru solicitări primesc oferte (aceeptate toate) în mai puțin de zece minute, timp în care nu ar fi reușit nici măcar să parcurgă caietul de sarcini, nicidecum să și propună variante de preț, să completeze formularele și să urce documentele în sistemul electronic de achiziții.

Cum s-au derulat faptele:

-pe 05.08.2021 la ora 10:05 Administrația Publică Locală Orașul Popești – Leordeni solicită ofertă pentru „Întocmire SF (studiu de fezabilitate, n.r.) Amenajare Campus Preuniversitar -Creșă, Gradiniță, școală primară în Popești Leordeni.

Data atribuirii: 05.08.2021 10:12 (la șapte minute după lansare), câștigător fiind DOT Architecture and Engineering SRL pentru 134.060 lei;

– pe 05.08.2021 la 10:07 (două minute după prima cerere) Administrația Publică Locală Orașul Popești – Leordeni solicită ofertă pentru „Întocmire Studiu de fezabilitate Amenajare drum și spatii verzi – Drumul Fermei, Popești Leordeni”

Data atribuirii: 05.08.2021 – 10:12 (la cinci minute după lansare) către același ofertant DOT Architecture and Engineering SRL pentru 131.750 lei;

– pe 05.08.2021 la 10:08 (trei minute după prima cerere de ofertă, un minut după a doua) Administrația Publică Locală Orașul Popești – Leordeni solicită ofertă pentru „Întocmire Studiu de fezabilitate Amenajare piațetă și parcare – Drumul Fermei, orașul Popești – Leordeni”.

Data atribuirii: 05.08.2021 – 10:13 (la cinci minute după lansare), câștigător fiind Crido Design Architecture Project Management S.R.L pentru 129.600 lei.

-pe 05.08.2021 la 10:09 (patru minute după prima cerere de ofertă) Administrația Publică Locală Orașul Popești – Leordeni solicită ofertă pentru „Studiu de fezabilitate” (fără alte detalii, n.r.). Lucrarea este atribuită direct, patru minute mai târziu, către aceeași Crido Design Architecture Project Management S.R.L pentru  133.800 lei.

În total, pentru cele patru studii de fezabilitate administrația locală a achitat 529.210 lei, mult peste pragul la care ar fi trebuit să organizeze licitație, conform legii.

O situație asemănătoare a avut loc și pe 31 august 2020, când a oferit prin încredințare directă două studii de fezabilitate în aceeași zi, la interval de câteva zeci de minute.

Este vorba de „Elaborare SF în vederea dezvoltării zonelor urbane”, atribuit către Complex Design la 55 de minute de la solicitarea publică pentru 125.000 lei și de „Amenajare infrastructură rutieră și rețele edilitare în aglomerări urbane” atribuit către aceeași companie, Complex Design, la 29 de minute de la publicarea anunțului, pentru 134.440 lei.

Prin bucătăria unor achiziții directe

Aceeași metodă a fost practicată și în cazul unei achiziții de mobilier și aparatură electrocasnică. Pe 4 septembrie 2020, administrația locală lansa cinci cereri de ofertă pentru

-aparate electrotermice, le cumpără de la Agro Golden Miller pentru 132.820 lei;

– mașini spălat vase – tot de la Agro Golden Miller pentru 134.700 lei;

– frigidere și congelatoare, le ia de la Omel Pan cu 134.427 lei;

– dispozitive de preparare a alimentelor, le cumpără de la Tekso Frig România cu 134.201 lei;

– mobilier și echipamente de bucătărie, le primește de la aceeași Tekso Frig România pentru 134.602 lei;

În total, este vorba de aparatură și echipamente de aproape 700.000 de lei, prag de la care ar fi trebuit să organizeze licitație.

În septembrie 2020, de această dată în două zile diferite, respectiv 4 și 9, administrația Popești Leordeni lansează cereri de ofertă pentru dotarea cu mobilier a unor grădinițe. Și în acest caz s-ar fi impus organizarea de licitație.

– Mobilier pentru gradinițe, contract atribuit către Welt Tehno Construct pentru 92.000 lei  RON (18.991,78  Euro)

– Mobilier pentru gradinițe – primit de Exclusiv Plast pentru 134.000 lei

– Mobilier pentru gradinițe – ofertant Unirea Intertrading pentru 122.660 lei

– Mobilier Gradiniță – ofertant: Royal International Furniture pentru 123.768 lei.

În cazul reparațiilor la grădinițe, s-a procedat la fel: contract divizat și atribuit direct, la interval de două săptămâni, către

 • Royal Residence Construct – 429.203 lei;
 • SIM Replast – 252.140 lei.

Metoda „divizării” = abuz în serviciu

Ce se întâmplă la Primăria Popești –Leordeni este caz de manual penal pentru procurorii anticorupție, care descriu situații asemănătoare în raportul „Abuzul în serviciu în domeniul achizițiilor publice”. Este vorba de analiza cazuisticii D.N.A. soluționate de instanța de judecată prin hotărâri de condamnare rămase definitive în perioada 2016-2017, exact înainte de perioada la care facem noi referire.

Cum definesc în acest raport procurorii DNA „fragmentarea” achiziției: „Se fac demersuri pentru achiziția succesivă și la un interval scurt de timp a unor loturi de produse similare. Pentru fiecare contract în parte, se aplică procedura selecției de ofertă, deși valoarea totală anuală a achizițiilor pentru acel tip de produs impunea, conform legii, organizarea unei licitații. Cu alte cuvinte, achiziția se fragmentează în părți mai mici în scopul aplicării unei proceduri mai puțin transparente și mai puțin competitive”.

Cazuri similare au fost prezentate de Puterea.ro, pe larg, a fi practicate de administrația orașului Otopeni.

Problemele penale ale edilului din Popești Leordeni

Abuzul în serviciu este o speță cunoscută de primarul oraşului Popeşti-Leordeni, Petre Iacob (foto), trimis pe 10 mai 2022 în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu, sub exact aceste acuzații.

Conform ziarului adevarul.ro, care citează un document al parchetului, primarul ar fi dispus, între 2020 – 2021 „plata, din Bugetul public local al Primăriei Oraşului Popeşti-Leordeni a 86 de facturi fiscale emise de Vodafone România SA şi Orange SA pentru abonamentul de comunicaţii electronice”, „folosit de inculpatul Stoian Petrică, fără ca acesta să fie angajat al Primăriei Oraşului Popeşti-Leordeni sau consilier local”.

Prejudiciul reclamat este de 17.902,14 lei. Cauza este disjunsă din alt dosar, al fostului consilier judeţean de Ilfov, Petrică Stoian, acuzat de DNA că ar fi intervenit la primarul oraşului Popeşti-Leordeni pentru a emite autorizaţii de construire pentru mai mulţi dezvoltatori imobiliari.

„Am dat o cartelă telefonică unui fost consilier local diferenţele de cost vizavi de abonament au fost plătite lunar. Nu am avut nicio intenţie să prejudiciez bugetul local cu circa 100 de ron pe lună şi am dovedit că acest consilier şi-a făcut treaba.

Eu, la cabinetul primarului, aveam două abonamente dintr-un pachet de circa 180 de cartele, pe care şi dacă le foloseam şi dacă nu le foloseam, ca să ne înţelegem, abonamentele se plăteau.

Eu nu dispun plata, eu aprob plata, trece prin mai multe filtre, se dă viză de control preventiv, de legalitate, eu sunt al patrulea care aprob, am toată documentaţia în spate, din păcate răspund numai eu”, a explicat Petre Iacob pentru „Adevărul” care este situația în dosarul cartelelor telefonice.

18 COMENTARII

 1. Dacă l-ar „scutura” mai bine niște autorități competente pe dom’ primar să ne spună și nouă cum poate să fie de acord și să aprobe mizeriile de construcții ce se numesc blocuri de pe strada Biruinței… Și poate se îndură să aprobe construirea unui trotuar pe care se poate circula chiar pe drumul principal ce străbate orasul.

 2. D-nul primar ce ati fc cu drumul promis care trebuie fc la soseaua de centura suntem inchisi pe unde iesim nu va intereseaza decat votul nostru din ce ati promis ce ati fc dar cel mai grav este ca nu avem pe unde sa iesim ca suntem inchisi cu soseaua care se construieste

 3. Rușine pentru Popesti Leordeni,o suburbie importanta a Bucureștiului. Haos și nesimțire în organizarea și infrastructura acestui I factura oraș.,,Poteci” așa se numesc cărările pe care se circula în Popesti.Astea nu sunt șosele ,trotuare nu exista locuri de parcare nici atât.Toti primarii au fost niște incapabili și doar și au aranjat averile personale în rest nimic.

 4. Un nemernic care a dat aprobări de construcții fără să se facă canalizări corespunzătoare fără trotuare fără parcări.
  ASA ESTE! RUSINE SA VA FIE! CHIAR NU EXISTA NICI O AUTORITATE COMPETENTA SA BAGE LA PUSCARIE ACEASTA CLOACA DE INFRACTORI ????????? PANA CAND ACESTE ABUZURI ?

 5. Dacă săpați mai adînc ; o sa vedeți că firmele de construcții din Popești Leordeni ,sunt de casă rudele primarului și rudele prefectului ; că sunt ,,,interpuși ”’ asta-i altceva .dacă mai căutați vă garantez că o să găsiți și persoane care ,,varsă tot ” .

 6. Statul român este o adunătură de funcționari care nu își fac treaba in cel mai bun caz și își fac treaba personala de regula.nu este o adunătură de apărători ai legii ci de cunoscători de portițe ale legii astfel încât să nu fie împiedicați să își urmeze interesul personal.daca sunt funcționari care nu se încadrează oricum nu contează pentru că sunt pasivi și automarginalizati și nu vor câștiga în veci o bătălie cu restul.nu mai întrebați de ce acest primar face ce face sau nu face mai mult și nu pățește nimic…e inutil…din moment ce un fost traficant de alcool cu dosar ajunge primar sa fim serioși…

  • Cind era Trache se plingea lumea din popești ca a devenit distant pe măsură bogăției datorate citorva afacerinumarate pe degete Dar acuma de cind cu Iacob Petre mafia s a întins în tot popești ul exact cum cancerul distruge puțin cite puțin pina se generalizează. Oriunde te invirti în Popesti dai de monopol marca.. Iacob Petre…. A reușit omul asta cu citiva cirnați și fripturi sa i cumpere pe amaresteni popești ului. S a întins peste tot s a băgat în toate personal și prin interpuși. Asta este realitatea noului Popesti Leordeni condus de o de domnul Iacob Petre care promovează mafia locala susținută de o banda de golani pentru interese propri

   • De ce pensionarii din Ilfov nu pot circula în București? Bucureștenii pot circula în Ilfov! Chiar nu se poate face nimic pentru acești oameni care au cotizat atâția ani, poate în București și acum la bătrânețe si-au găsit liniștea în Ilfov?

 7. Cind era Trache se plingea lumea din popești ca a devenit distant pe măsură bogăției datorate citorva afacerinumarate pe degete Dar acuma de cind cu Iacob Petre mafia s a întins în tot popești ul exact cum cancerul distruge puțin cite puțin pina se generalizează. Oriunde te invirti în Popesti dai de monopol marca.. Iacob Petre…. A reușit omul asta cu citiva cirnați și fripturi sa i cumpere pe amaresteni popești ului. S a întins peste tot s a băgat în toate personal și prin interpuși. Asta este realitatea noului Popesti Leordeni condus de o de domnul Iacob Petre care promovează mafia locala susținută de o banda de golani pentru interese propri

 8. Vai de capul lui! Inclusiv a unor angajati din administratia locala (consilierul mic mustard, consilierul pitipoancei antenastarzzz, administratorul comunei si alti aghiotanti incompetenti)!
  Ce asteptari sa ai de la ei cand nu raspund nici la adrese, solicitari, dar sa mai fie o contribuție participativa din partea civicului.
  Am uitat, ei sunt stat in stat!

 9. Poate citește cine trebuie, acest mesaj și face un bine locuitorilor comunei Adunatii Copaceni!
  Aceleași modalitate de FURT, este și la Adunatii Copaceni!
  Faceți un control la primăria Adunatii Copaceni, unde primarul și-a cumpărat primăria!
  HELP!

 10. Acum ce va mai mira cand eu fost locuitor de PPL,am avut ocazia prilejului sa dau ochii cu Dn.Primar pentru treburi urgente..gen fose……..ca intra kk in apartamentele saracilor locatari din blocurile construite pe genunchi in orasul in care pe Dn primar l-au ales cioraiplanii ce aveau mutatie locativa….aaaaa si ma intreaba primarul vietii:”ai buletin aici”:,eu spun NU ….”atunci inseamna ca nu m-ai votat…….” asa ca….traiasca ciorile care astazi fac legea si sunt capii acestei tari si traiasca partidul….plm

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...