Magistrații nu permit asociațiilor bisericilor să comaseze terenurile agricole

Judecătorii Curții Constituționale au decis, miercuri, că este neconstituțională Legea 178/2020 privind comasarea terenurilor agricole deținute de asociațiile agricole constituite de unitățile de cult. Aceasta fusese atacată de patru grupuri parlamentare și deputații neafiliați.

Obiecția de neconstituționalitate a fost formulată de Grupurile parlamentare ale Partidului Uniunea Salvați România, Uniunii Democrate Maghiare din România, Partidului Național Liberal, Grupul Minorităților, precum și de deputați neafiliați.  Decizia magistraților CCR este definitivă și general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

Adoptată pe 13 mai 2020 de Camera Deputaților, legea prevedea că „terenurile agricole din extravilan, aflate în proprietatea asociaţiei agricole a unităţilor de cult, precum şi cele dobândite ulterior de această asociaţie prin donaţie de la unităţile de cult, care au beneficiat de reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole ce au aparţinut acestora, conform prevederilor Legii fondului funciar nr.18/1991, vor fi reorganizate prin comasare, la cererea asociaţiei agricole, prin schimburi de terenuri, de suprafeţe egale, cu Agenţia Domeniilor Statului pe amplasamente agreate. Prevederile se aplică şi terenurilor agricole din extravilan retrocedate către unităţile de cult membre ale asociaţiilor agricole prin titluri de proprietate, proces verbal de punere în posesie sau prin validarea drepturilor de proprietate”.

Proiectul fusese adoptat tacit de Senat, pe 28 aprilie, și a fost atacat la Curtea Constituțională pe 20 mai.

„Sub masca unor intenții nobile, comasarea terenurilor și sprijin pentru micii fermieri, legea discriminează fățiș toți producătorii agricoli români, indiferent de forma de organizare, instituind privilegii doar pentru biserici (unități de cult) și pentru asociațiile înființate de acestea”, arăta la acel moment deputatul USR de Bihor, Silviu Dehelean, prin intermediul unui comunicat de presă.

Magistrații CCR nu au oferit deocamdată și motivarea respingerii acestei legi.

1 COMENTARIU

  1. Cine lauda si proslavea intentiile cultului??Urmaresc doar avantaje ,subminarea autoritatii de stat ,acumulare de averi sub diferite forma ,activitati comerciale de toate felurile.Care este menirea Bisericii ,a cultelor??Canoanele bisericesti sun scrise asa cum sunt scrise legile in Parlamentul Romaniei de niste borfasi care nu au legatura cu credinta.cu credinciosi!! Cat de ipocriti si perversi sunt!!!!!!!!!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole