Magistrații vor putea fi cercetați! Deputați au respins desființarea Secției Speciale

Publicat: 30 iun. 2020, 16:01, de Ramona Feraru Kim, în POLITICĂ , ? cititori
Magistrații vor putea fi cercetați! Deputați au respins desființarea Secției Speciale

Camera Deputaţilor a respins propunerea legislativă pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Au fost 167 voturi pentru respingere, 97 împotrivă şi 25 abţineri. După mai multe discuții, Florin Iordache a susținut că desființarea SIIJ înseamnă subordonarea justiției. Fostul ministru, Ana Birchall, a făcut apel la desființarea secției despre care a spus că a trimis în instanță doar 2 cauze anul trecut.

Ana Birchall, opinie separată

Propunerea legislativă, iniţiată de 41 de parlamentari de la USR şi de deputatul Ana Birchall, avea ca obiect de reglementare desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, avându-se în vedere, potrivit expunerii de motive, „toate luările critice de poziţie exprimate de magistraţi, de instituţiile europene, de organisme prestigioase cu rol consultativ în domeniile dreptului constituţional şi anticorupţiei, Comisia de la Veneţia şi GRECO, precum şi numeroasele măsuri luate de secţie în scurta sa perioadă de existenţă”.

S-a vrut votarea desfințării

SIIJ, era singura parte a Parchetului care putea să investigheze infracțiunile săvârșite de magistrați. Pe de altă parte, în plenul Parlamentului s-a spus:„Toți magistrații cinstiți se uită la noi astăzi. Vă rog să votați pentru această lege, pentru că dacă se menține SIIJ se menține un dezechilibru major pentru că acești procurori nu pot fi investigați de nimeni. În forma actuală SIIJ este o cooperativă „Nufărul” de albire a magistraților corupți. Raportul de activitate pe 2019 arată că sunt 417 dosare lucrate, 415 clasate. Au trimis în instanță 2 cauze, dintre care una cu un magistrat care a depășit limita legală de viteză cu 36 de km”, a declarat în plenul Parlamentului fostul ministru al Justiției, Ana Birchall.