Mahmureala poate fi prevenită. Iată cum  

Publicat: 31 dec. 2022, 22:00, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
Mahmureala poate fi prevenită. Iată cum  

Da, mahmurela poate fi prevenită, odată cu toate neplăcerile ei: deshidratare, durere și arsuri de stomac, greață și dureri de cap.  

A bea pe stomacul plin

Înainte de primul pahar, asigură-te că ai mâncat. „Mâncarea din stomac încetinește golirea gastrică și poate reduce simptomele mahmurelii”, subliniază dr. Robert Swift, profesor de psihiatrie și comportament uman la Universitatea Brown Warren Alpert Medical School din Providence, Rhode Island, citat de CNN.

De ce ajută mâncarea? Deoarece alcoolul nu este metabolizat de stomac, ci prin tractul intestinal chiar sub el, spune Swift.

„Dacă cineva face injecții pe stomacul gol, de exemplu, tot acel alcool pur nu este diluat de stomac și este trecut foarte repede în intestin”, explică dr. Swift, care a studiat abuzul de alcool din anii 1990.

„Dacă stomacul conține hrană, prezintă sucuri gastrice și enzime care amestecă alimentele și alcoolul și doar cantități mici de alimente sunt trecute în intestin”, mai spune acesta. „Acum, alcoolul este diluat în stomac și doar o cantitate mică de alcool este absorbită…”.

Apa

Dacă este amestecat cu apă, alcoolul nu mai este la fel de iritant la nivelul mucoasei stomacale. De asemenea, știind că principala cauză a mahmurelii este deshidratarea și pierderea de vitamine și minerale, apa este mai mult decât necesară.

Deshidratarea provocată de consumul de alcool este mai accentuată la femei. Deoarce un bărbat are un procent mai mare de apă în corp, comparativ cu o femeie.

Potrivit dr.Swift „femeia va avea o concentrație mai mare de alcool în sânge, deoarece corpul ei conține mai puțină apă pentru a o dilua”.

 Astfel, femeile sunt mai expuse la efectele nocive ale alcoolului și, comparativ cu bărbații, pot dezvolta mai rapid o boală hepatică alcoolică.

Alege băuturi cu  mai puțini aditivi     

Alcoolul pe care îl bem, numit alcool etilic sau etanol, este produsul de fermentare a carbohidraților și a amidonului, de obicei din cereale, struguri sau fructe de pădure. Dar în plus este o listă lungă cu substanțe chimice adăugate de producători pentru aromă și gust: formiat de etil, acetat de etil, n-propanol, izobutanol, n-butanol, izopentanol și alcooli izoamilici.

Aceste substanțe sunt adăugate în cantități mici. Totuși, unele persoane  sunt sensibile la efectele lor. Cu cât băturile alcoolice conțin mai multe substanțe chimice cu atât crește riscul de mahmureală.

În general, vinurile dulci și albe au mai mulți sulfiți comparativ cu cele  roșii. Dar vinurile roșii conțin mai multe taninuri, compuși amari sau astringenți care se găsesc în coaja și semințele strugurilor. La fel ca sulfiții, taninurile pot declanșa reacții alergice în cazul persoanelor sensibile.

Așadar, limitarea consumului la beri ușoare, lichioruri limpezi și vin alb ar putea ajuta la ținerea mahmurelii la distanță.

Dr. Swift subliniază pentru CNN că ”singurul remediu real pentru mahmureală este să nu bei alcool sau să bei o cantitate atât de mică încât să nu o declanșezi”.