MAI a dat startul la admitere în școlile postliceale de agenți și subofițeri!

Numărul locurilor la școlile postliceale de poliție, jandarmi și pompieri a fost dublat, pentru anul școlar 2023-2024, față de anul trecut. Conform Hotărârii de Guvern, vor fi 5.760 locuri pentru anul I la învățământul postliceal militar organizat de Ministerul Afacerilor Interne. Examenele de admitere în școlile MAI se vor organiza în două sesiuni. În prima, vor fi disponibile 2880 de locuri.

Pentru prima sesiune de admitere în școlile MAI, cererile se vor depune începând cu 20 aprilie până pe 5 mai, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. Până pe 15 mai se predă dosarul de recrutare. Tot în această perioadă va avea loc și testarea psihologică. Probele sportive vor avea loc în perioada 19- 24 mai.  Susținerea probei de evaluare a cunoștințelor se susține pe 27 mai. Așa cum s-a stabilit în ultimii ani, examinarea medicală va avea loc după susținerea probei de evaluare a cunoștințelor, respectiv între 31 mai și 29 iunie.

Evaluarea cunoștințelor și a performanțelor fizice sunt notate de la 1 la 10, în cazul probei de evaluare a cunoștințelor, și de la 5 la 10, respectiv „Nepromovat”, în cazul probei de evaluare a performanței fizice. Nota de promovare a fiecărei probe este minimum 5. Tematica și bibliografia pentru proba de evaluare a cunoștințelor se vor publica pe site-ul unității de învățământ organizatoare.

Tinerii care au susținut probele de concurs vor afla rezultatele finale pe 30 iunie. Cele 2.880 de locuri sunt repartizate astfel: 1.640 – la școlile de agenți de Poliție din Câmpina și Cluj-Napoca; 240 – la școala de agenți a Poliției de Frontieră din Oradea; 700 – la școlile de subofițeri Jandarmi din Drăgășani și Fălticeni; 300 – la școala IGSU de Pompieri/Protecție civilă din Boldești-Scăieni.

Candidații se pot înscrie la o singură școală postliceală.

Cel mai probabil, a doua sesiune de examene va avea loc spre sfârșitul toamnei când vor fi scoase la concurs celelalte 2880 de locuri

Se va organiza admitere în școlile MAI, după cum urmează:

  • Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” – Câmpina: specializarea agent de poliție;
  • Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan”- Cluj-Napoca: specializarea agent de poliție;
  • Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” – Oradea: specializarea agent de poliție de frontieră;
  • Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” – Drăgășani: specializarea subofițer de jandarmi;
  • Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” – Fălticeni: specializarea subofițer de jandarmi;
  • Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” – Boldești

Ministerul Afacerilor Interne înregistrează un deficit de resurse umane pe fondul diferenței dintre numărul de persoane nou intrate și cele care părăsesc sistemul.

Una dintre măsurile identificate pentru reducerea acestui deficit este școlarizarea la capacitate maximă de pregătire a instituțiilor de învățământ postliceal proprii ministerului. Școlarizarea este în sistem de tip “suveică”, prin care o serie de participanți se află la cursuri, iar cealaltă serie se află în stagiu de practică.

Citește și: Atenție! Se dă startul la admiterea în școlile de poliție!

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Cătălin Cîrstoiu își ia concediu de la spital. Nu crede că...

Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al Alianței PSD - PNL la Primăria Capitalei, spune că el este convins că bucureștenii își doresc un primar...

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat promulgarea legii anti-violență

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, marchează un moment semnificativ, anunțând promulgarea legii care ratifică Convenția nr. 190/2019 a Organizației Internaționale a...