MAI: În curând, veți putea înmatricula mașina on-line!

Gata cu cozile la ghișee și cu dosarul cu șină. Ministerul Afacerilor Interne pare hotărât să facă un pas important spre digitalizare. Astfel,  MAI a propus Guvernului un proiect de ordonanță prin care vrea să reducă timpul petrecut de cetățeni la ghișeele de înmatriculări autoturisme.

Accesul cetățenilor la înmatriculări, presupune deplasarea la sediile mai multor autorități, pentru îndeplinirea formalităților.

Parcurgerea acestor etape înseamnă constituirea uni dosar stufos cu documente care trebuie depuse la diferite instituții. Acest proces implică un efort excesiv, este consumator de timp și de resurse financiare. Mai mult, generează și confuzii și nemulțumiri în rândul solicitanților.

În prezent, obținerea unei înmatriculări poate depăși 30 de zile

Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI) a realizat o statistică. Astfel, în 2022 au fost eliberate 1.455.388 certificate de înmatriculare (fără duplicatele unor certificate deteriorate, pierdute sau furate). Au fost efectuate 167.847 operațiuni de radiere. Aceste date ne spun că, anual, în aproximativ 1,6 milioane de situații, solicitanții acestor operațiuni sunt nevoiți efectueze deplasări între mai multe autorități. Cele mai des întâlnite autorități sunt cea de înmatriculare, organul fiscal local, și, după caz, organul fiscal teritorial al ANAF.

În prezent,  sunt termene ce pot depăși 30 de zile,  pentru obținerea unei înmatriculări. Cauza principală este prezentarea succesivă la mai multe autorități. Termenele ar putea fi reduse semnificativ prin stabilirea unor fluxuri simplificate de transmitere a datelor între instituțiile implicate.

Platformă digitalizată pentru reducerea timpilor

În aceste condiții,  MAI vrea crearea unor mecanisme interinstituționale de schimb al datelor, astfel încât cetățeanul să interacționeze cu cât mai puține instituții.

Practic MAI, dorește realizarea unei platforme informatice care să permită cetățenilor încheierea electronică a vânzării unei mașini. Platforma va putea fi utilizată și pentru emiterea unui nou certificat de înmatriculare, radiere din circulație, precum și declarare fiscală sau radiere din evidențele fiscale. În platformă, beneficiarii pot introduce un set minim de date necesare identificării vehiculului și, după caz, înscrisuri în formă electronică.

Acest demers ar scuti o persoană de toate drumurile necesare înmatriculării/radierii din circulație a acestora. Cetățeanul va transmite documentele unei singure instituții. Aici va exista o excepție referitoare la vehiculele uzate aflate la prima înmatriculare în România, situație ce presupune și verificarea vehiculului de către RAR.

De asemenea, se dorește ca efectuarea operațiunilor să se realizeze integral online. Chiar și pentru tarifele încasate pentru rezervarea unui număr de înmatriculare, până la atribuirea acestuia, plata să se facă tot electronic.

Flexibilitatea acestei soluții este conferită de faptul că permite funcționarea concomitentă cu actualul flux de lucru stabilit de legislația în vigoare. De asemenea, un avantaj major în alegerea acestei soluții este reprezentat de faptul că aceasta poate fi pusă la dispoziția cetățenilor într-un timp scurt, raportându-ne la posibilitatea dezvoltării platformei și a soluțiilor de interconectare pentru operaționalizarea schimbului de date, oferind și alternative în funcție de gradul de digitalizare al fiecărui organ fiscal local, transmite MAI.

Citește și: Înmatriculările de mașini noi, pe plus, în 2023. Piața second hand, în cădere liberă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...