Mai multe firme din SUA suportă cheltuielile de transport ale angajatelor care se deplaseză pentru avort

Publicat: 27 iun. 2022, 18:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Mai multe firme din SUA suportă cheltuielile de transport ale angajatelor care se deplaseză pentru avort
Sursa foto: Pixabay.com

Disney, JP Morgan și proprietarul Facebook, Meta și-au anunțat angajatele că vor acoperi cheltuielile de călătorie pentru avorturi, deoarece milioane de femei din SUA se vor confrunta cu acces restricționat la acest drept, transmite BBC.

Este un anunț care vine în urma deciziei Curții Supreme a SUA care a anulat dreptul la avort, ceea ce deschide calea ca alte state să interzică această procedură medicală.

Și alte firme, cum este Amazon, au făcut anunțuri similare.

De fapt, după decizia Curții Supreme, un număr tot mai mare de companii au confirmat că vor acoperi costurile de călătorie din fondul de asigurări de sănătate pentru angajații care pleacă din statul de origine cu scopul de a face un avort.

Compania Disney le-a spus angajaților că le ofere „acces cuprinzător” la asistență medicală la prețuri accesibile, inclusiv planificare familială și îngrijire reproductivă, „indiferent unde locuiesc”.

Disney are aproximativ 80.000 de angajați în Florida, unde guvernatorul a semnat deja o interdicție a avorturilor după 15 săptămâni de sarcină, care este programată să intre în vigoare la 1 iulie.

Gigantul bancar JP Morgan le-a spus, de asemenea, angajaților săi din SUA că va acoperi cheltuielile de călătorie pentru serviciile medicale, inclusiv „avorturi legale”, potrivit unui memoriu al personalului, din 1 iunie transmite agenția de presă Reuters.

„Ne concentrăm pe sănătatea și bunăstarea angajaților noștri și dorim să asigurăm acces echitabil la toate beneficiile”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al băncii.

Avortul nu va deveni automat ilegal în SUA – dar statelor li se va permite acum să decidă dacă și cum să permită avorturile.

Până acum, 13 state au adoptat deja „legi declanșatoare”, care intră în vigoare după anularea lui Roe v Wade, pentru a interzice avortul.

Peste 20 de state fac demersuri pentru a limita accesul, potrivit Institutului Guttmacher.