Mai multe primării de sector, amendate de Garda de Mediu pentru gunoaie sau proasta întreținere a spațiilor publice

Publicat: 16 iun. 2021, 18:43, de Cezar Amariei, în ACTUALITATE , ? cititori
Mai multe primării de sector, amendate de Garda de Mediu pentru gunoaie sau proasta întreținere a spațiilor publice

Primăriile sectoarelor 1 şi 6, Direcţia Generală de Salubritate Sector 3 și trei operatori de salubritate au primit amenzi de mediu în valoare totală de 440.000 de lei.

Controalele au avut loc în perioada 2 – 15 iunie 2021, iar comisarii de mediu au verificat modul în care primăriile de sector din municipiul Bucureşti şi societăţile de salubritate cu care acestea au încheiate contracte au asigurat salubrizarea la nivelul Capitalei.

Conform reprezentanților Gărzii de Mediu, Primăria Sector 1 a fost sancţionată cu 160.000 de lei iar cea de la S6 cu 50.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor privind protecţia mediului. „Nu a luat măsurile de salubrizare a Sectorului 1 și nu a prezentat documente privind respectarea legislației de mediu”, este concluzia trasă de inspectorii de mediu în cazul Primăriei Sector 1.

În urmă cu cinci zile, reprezentanții Primăriei Sector 1 recunoșteau că instituția a fost, într-adevăr, controlată de inspectorii Gărzii de Mediu, dar negau vehement că ar fi aplicat vreo sancțiune.

În legătură cu informațiile apărute în spațiul public, potrivit cărora Primăria Sectorului 1 ar fi fost amendată de Garda Națională de Mediu cu suma de 200.000 de lei, administrația locală a Sectorului 1 face următoarele precizări.

Informațiile apărute la diverse posturi de televiziune sunt false. Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au fost în control la Primăria Sectorului 1, dar nu au aplicat nicio amendă”, a transmis pe 11 iunie 2020 biroul de presă al Primăriei Sector 1.

Alte nereguli constatate de Garda de Mediu

În timpul verificărilor, comisarii au mai constatat următoarele nereguli: la nivelul municipiului Bucureşti nu a fost implementat Planul Municipal de Gestiune a Deşeurilor, conform Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor; nu este implementat instrumentul „Plăteşte pentru cât arunci”, conform Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor; nu au fost încheiate contracte cu organizaţii care pun în aplicare obligaţiile privind răspunderea extinsă a producătorilor de ambalaje (OIREP), în vederea raportării trasabilităţii deşeurilor de ambalaje, astfel încât ţintele anuale de reciclare ale producătorilor să fie atinse, conform OUG 74 din 2017; nu sunt actualizate contractele de delegare cu operatori care administrează depozite de deşeuri, conform Legii 101 din 2006, privind serviciul de salubrizare a localităţilor.

Ca urmare a celor constatate, patru operatori de salubritate au fost sancţionaţi contravenţional pentru lipsa autorizaţiilor de mediu sau pentru nerespectarea prevederilor acestora, iar operatorul din sectorul 3 a primit sancţiune complementară de suspendare a activităţii de depozitare deşeuri de orice fel în spaţii neautorizate.

De asemenea, pentru funcţionarea fără autorizaţie de mediu, operatorul din sectorul 4 a primit sancţiune complementară de suspendare a activităţii până la obţinerea acestui document.

Astfel, au fost sancţionaţi: Romprest Service – cu două amenzi contravenţionale în valoare de 70.000 de lei, Supercom (50.000 de lei), Direcţia Generală de Salubritate Sector 3 (60.000 de lei) şi Rosal Group (50.000 de lei).