Mai suportă bugetul compensarea facturilor la energie și după 1 aprilie? Patronii amenință cu scumpiri și concedieri

Publicat: 16 feb. 2022, 10:12, de Puterea.ro, în ECONOMIE , ? cititori
Mai suportă bugetul compensarea facturilor la energie și după 1 aprilie? Patronii amenință cu scumpiri și concedieri

Coaliția de guvernare îi cere ministrului Energiei să vină cu soluții pentru rezolvarea problemelor mari la energie și după 1 aprilie, dată la care se încheie actuala schemă de sprijin. Premierul le-ar fi spus partidelor că nu mai sunt bani la buget. Pe de altă parte, proprietarii de firme amenință cu scumpiri în lanț și cu concedieri masive de personal.

Liderii coaliției dau asigurări că zilele următoare vor veni cu un pachet de măsuri. Una dintre măsuri ar fi reducere TVA la energie la 5% sau menținerea în continuare a legii care compensează facturilor, susțin surse din piața de profil. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, este așteptat săptămâna aceasta să prezinte un nou plan de măsuri care să asigurea menținerea unui nivel suportabil al facturilor și după 1 aprilie. Contactat de Puterea.ro, ministrul Virgil Popescu a spus că nu comentează deocamdată acest subiect. “Acum caut soluții. După ce am să le prezint am să fac și declarații pe această temă, a declarat, pentru Puterea.ro, Virgil Popescu.

Mai suportă bugetul compensarea facturilor?

PSD a propus ca de la 1 aprilie să se revină la prețuri reglementate, astfel încât populația și companiile să nu fie puternic afectate odată cu expirarea actualelor măsuri de plafonare și compensare. Pe de altă parte, premierul Nicolae Ciucă le-ar fi transmis că bugetul nu mai suportă plafonarea facturilor și după 1 aprilie, susțin sursele citate.

Dar oare menținerea compensărilor este soluția? “Această lege a fost aplicată șchiop încă de la început. Au fost ajutați micii consumatori, dar au fost uitați marii consumatori. De asemenea, s-au calculate plafonările, s-au micșorat facturile, însă distribuitorii de energie nu au primit încă nimic. Înainte să discute dacă vor menține plafonarea sau nu, ar trebui făcută o evaluare clară a ceea ce s-a întâmplat cu sprijinul acordat până acum. Dar o evaluare corectă, pentru că noi avem un stil să facem politici fără cap”, a declarat, pentru Puterea.ro, Otilia Nuțu, consultant în politici publice la Expert Forum.

Analistul a punctat faptul că până în noiembrie 2021, creșterea prețurilor i-a afectat cel mai mult pe consumatorii non-casnici, mai bine zis pe marii consumatori, dar și micii consumatori, oamenii de rând, mai exact, vor fi afectați în continuare, atât de prețurile mari la energie, cât mai ales de inflația foarte mare și care este în creștere. “Bani la buget ar trebui să fie, pentru că avem companii mari, precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Oltenia, care au profit. Doar că dividendele din profit se încasează mai târziu decât perioada de compensare, deci ar interveni o problem de cash-flow, iar Statul, probabil, ar trebui să se împrumute”,  a subliniat Otilia Nuțu. Totodată, analistul spune că trebuie foarte atent analizată Legea compensării, dar, ca și sfat pentru Guvern, ar fi o reanalizare a Legii “consumatorului vulnerabil”. “Chiar  și reducerea TVA ar fi o soluție, dar hai să vedem pe cine ajută mai exact. Una e să fie un om bogat, care are o vilă și care are de unde să plătească, alta e un om cu venituri sub pragul mediu sau minim”, a completat analistul Expert Forum.

Anveloparea blocurilor și caselor ar fi una din soluții

Otilia Nuțu mai spune că, după părerea ei, mai bine s-ar regândi planul de anvelopare a blocurilor. “Românii plătesc facturi mari și pentru că este gazul scump, dar și pentru că se pierde foarte multă căldură prin pereți și prin geamuri”, afirmă analistul pe politici publice.

O altă soluție ar mai fi deblocarea Legii offshore, precum și Fondul de Modernizare. “Pe termen lung sunt foarte îngrijorată, pentru că de un an de zile nu se dă drumul la Fondul de Modernizare, unde sunt circa 10 miliarde de euro, iar din acești bani ar fi trebuit să se demareze proiecte la care să aibă acces toți investitorii, nu doar companiile de stat”, a mai declarat reprezentantul Expert Forum.

Peste 80% din firme spun că vor scumpi produsele și vor da oamenii afară

Peste 80% dintre antreprenori spun că vor crește prețurile produselor sau serviciilor pe care le oferă cu 10 până la 30% din cauza facturilor enorme la energie. Totodată, o treime dintre antreprenori recunosc că vor da oameni afară.

Peste 80% au spus ca vor scumpi serviciile si produsele cu 10-30% sau poate chiar mai mult.Vedem deja aceste scumpiri la produsele de bază, care în medie au crescut cu 10-30%, dar și la valoarea serviciilor din economia românească, vedem și în creșterea inflației. Ba chiar pentru 35%, adică una din trei întreprinderi, această perioada va avea drept impact reducerea numărului de angajați, iar pentru 8% va însemna chiar închiderea firmei. Una din zece firme se va închide în perioada următoare că urmare a impactului generat de prețurile costurilor energiei și gazelor. Șase din zece companii vor disponibiliza angajați în perioada următoare„, a declarat Florin Jianu, președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.

Florin Cîțu: “De la 1 apilie vremea se încălzește, nu mai e nevoie de compensare”

Președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu, respinge soluția de continuare a plafonării facturilor, explicând că de la 1 aprilie vremea se încălzește, iar consumul și costurile vor scădea. Liderul PNL a subliniat că un pachet de măsuri de sprijin ar trebui luat în calcul pentru iarna viitoare. Cîțu a spus, totuși, că sunt avute în vedere unele măsuri, dar pe termen lung, până în 2025 sau chiar 2026.

Ce spune Guvernul despre plafonarea facturilor

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a participat, marţi, la reuniunea Comitetului interministerial în domeniul energiei, pentru a analiza setul de măsuri care să contribuie la protejarea populaţiei şi a economiei de efectele creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale, context în care a fost prezentată soluţia de simplificare a procedurilor de decontare a facturilor către furnizori, care va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, în aceeaşi reuniune, la solicitarea participanţilor, pentru a identifica cele mai potrivite soluţii durabile, care să asigure sustenabilitatea măsurilor de protejare a consumatorilor casnici, dar şi a mediului de afaceri faţă de valurile de creştere a preţurilor, va continua procesul de colectare a propunerilor avansate de partenerii de dialog social şi de autorităţile responsabile, urmând ca săptămâna viitoare să fie reluate întâlnirile de discutare a soluţiilor.

„În acest sens, Ministerul Muncii, împreună cu Ministerele Economiei şi Finanţelor, într-un efort comun au prezentat noul mecanism de decontare a facturilor pentru furnizori. În acest fel, furnizorii îşi vor putea ridica sumele decontate mult mai uşor, iar plăţile se vor putea face imediat. Ordinul urmează să fie publicat în această seară în Monitorul Oficial, iar acesta face parte din setul de măsuri sustenabile pus la punct de Guvernul României, set ce urmăreşte atât protejarea consumatorilor, cât şi sprijinirea furnizorilor de energie din România”, se arată în comunicat.

Potrivit comunicatului, în cea de-a doua parte a întâlnirii Comitetului interministerial în domeniul energiei, propunerile au fost dezbătute şi centralizate, urmând ca noi propuneri să fie primite în decursul zilelor următoare.

„După centralizarea acestora, propunerile vor fi trimise către ministerele de resort, pentru a fi analizate şi integrate în pachetul care va fi pus în aplicare. Toate aceste propuneri venite atât din partea membrilor şi invitaţilor Comitetului, cât şi din partea Guvernului României au ca ţel găsirea soluţiilor potrivite pe termen scurt şi pe termen lung pentru stabilizarea situaţiei energetice în România şi pentru dezvoltarea capacităţii de producţie a energiei pe teritoriul ţării”, precizează sursa citată de Agerpres.

Din partea Guvernului, la întâlnire au mai participat ministrul Economiei, Florin Spătaru, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Daniela Pescaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, consilierul de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului şi preşedinte al Comitetului, George Agafiţei, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Drăgan, secretarul general al Ministerului Muncii, Dragoş Bănescu, precum şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia – Miron Constantinescu.