Maia Sandu, liderul politic în care românii au cea mai mare încredere. Totuși, încrederea în țări și organizații internaționale este în cădere liberă SONDAJ

Publicat: 08 oct. 2021, 10:14, de Mihaela Verdes, în ESENȚIAL , ? cititori
Maia Sandu, liderul politic în care românii au cea mai mare încredere. Totuși, încrederea în țări și organizații internaționale este în cădere liberă SONDAJ

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, este personalitatea politică a lumii în care românii au cea mai mare încredere. Concluzia aparține unui sondaj de opinie realizat în septembrie. Din acealași sondaj reiese că încrederea în țări și organizații internaționale este în cădere liberă printre români.

Sondajul de opinie este denumit ”Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false”. Ediția a III-a a acestuia arată că încrederea în lideri, țări și organizații internaționale scade semnificativ, potrivit strategicthinking.ro. Aproximativ 60% dintre români consideră că SUA și UE au mai degrabă o influență pozitivă asupra României.

Încrederea în personalități internaționale

În Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, au încredere multă și foarte multă 28,8% dintre români.

În top urmează Joe Biden, președintele SUA. 25,9% dintre cei intervievați declară că au încredere multă și foarte multă în el (față de 36,4% în iunie și 41,6% în martie).

În Vladimir Putin, președintele Rusiei, au încredere multă și foarte multă 21% dintre respondenți (față de 23,9% în iunie și 19% în martie).

Încrederea în țări și organizații internaționale

Românii au cel mai ridicat nivel de încredere în NATO (47,1% față de 59,3% în iunie și 49,4% în martie).

45,8% dintre români au încredere multă și foarte multă în Germania (față de 49,2% în iunie și 57,6% în martie) și 42,5% în Uniunea Europeană (față de 55% în iunie și 51,6% în martie).

Dintre cei intervievați 40,3% declară că au încredere multă și foarte în Statele Unite ale Americii (față de 47,8% în iunie și 47,2% în martie).

Încrederea în Rusia și China se situează sub 20 de procente.

Influența pozitivă a UE și a SUA asupra României

61,8% consideră că SUA și UE au mai degrabă o influență pozitivă asupra României. 16,5% din totalul eșantionului/populației este de părere că Rusia și China au mai degrabă o influență pozitivă asupra României. Ponderea non-răspunsurilor este de 21,8%.

NATO și apărarea României

55,7% dintre români sunt de părere că, în cazul unei agresiuni, NATO va apăra România (față de 66,6% în martie). În timp ce 37,9% consideră că, într-un astfel de scenariu, țara noastră va fi nevoită să se apere singură (față de 29,3% în martie). Ponderea non-răspunsurilor este de 4%.

”Starea de nemulțumire profundă instalată în societatea românească contaminează și încrederea în țări, organizații sau lideri internaționali. Românii rămân pro-occidentali convinși, marea majoritate apreciind că SUA și UE au mai degrabă o influență pozitivă asupra României.

Totuși, diminuarea încrederii în repere precum Uniunea Europeană sau NATO reflectă în primul rând un fundal emoțional intens, marcat de anxietate și lipsa de orizont provocate de cele trei crize interne care afectează societatea românească – criza sanitară, criza social-economică și criza politică. (…)

Tendința de scădere a încrederii atât în entități interne, cât și externe subliniază nevoia de calmare a scenei politice și reconectarea actului de guvernare de agenda cetățenilor”, a declarat Remus Ștefureac, președinte al Strategic Thinking Group.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield, la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group, în perioada 15 – 27 septembrie 2021.