Majorarea salariului minim de la 1 iulie – mărul discordiei în Coaliție

Publicat: 27 mai 2024, 11:11, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în POLITICĂ , ? cititori
Majorarea salariului minim de la 1 iulie – mărul discordiei în Coaliție
Foto: puterea.ro

„De la 1 iulie, salariul minim va crește la 3.700 de lei brut. În același timp, vom menține până la sfârșitul anului facilitatea acordată angajatorilor privind cei 200 de lei neimpozabili. Mergem în direcția corectă spre implementarea salariului minim european”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Premierul Marcel Ciolacu este acuzat de liberali că a luat pe cont propriu decizia  creșterii salariului minim de la 1 iulie, la 3700 de lei, spun surse din PNL.

Cei de la PNL ar fi dorit să aibă loc o discuție în coaliție, dar se pare că Marcel Ciolacu nu ar fi la fel de dornic. Liberalii sunt furioși pe PSD și pe premierul Marcel Ciolacu pentru că au anunțat majorarea, deși înțelegerea în coaliție era ca discuția să aibă loc după alegerile din 9 iunie.

Liberalii spun că facilitatea de 200 de lei fără taxe nu a fost discutată înainte nici de cele două partide. Calculele liberalilor arată că menținerea acestei facilități va duce la încasări mai mici la bugetul de stat. În loc să se impoziteze un salariu de 3700 de lei, se vor impozita doar 3500 de lei.

Nicolae Ciucă l-a sunat vineri dimineață pe premierul Ciolacu și a cerut o întâlnire a coaliției de guvernare pentru a discuta despre anunțul guvernului de a majora salariul minim cu 400 de lei.

 

Cei din conducerea PNL așteaptă ca premierul să își facă timp pentru ședința coaliției, dar cei de la PSD susțin că aceasta nici nu va avea loc, deoarece premierul are un program încărcat.

Este pentru a doua oară când PNL cere o întâlnire a coaliției, dar PSD-iștii îi lasă în voia sorții. Același lucru s-a întâmplat și săptămâna trecută, când PNL a anunțat că nu este de acord cu PSD și cu intenția Guvernului de a majora salariile tuturor bugetarilor cu 10%. Apoi, Marcel Ciolacu i-a lăsat pe liberali să aștepte toată ziua ședința coaliției, după care le-a spus că are agenda plină și că întâlnirea nu poate avea loc.